Spenat- och chèvrepaj

Fick tips om att den här pajen skulle vara något utöver det vanliga, så jag bestämde mig givetvis för att testa.

chevrepaj

Spenat- och chèvrepaj

pajbotten
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk (fast jag bytte till 1 msk chiafrön istället)
0,5 tsk salt
1 ägg
40 g smör

äggstanning
5 ägg
2,5 dl vispgrädde
salt, peppar

fyllning
200 g färsk spenat
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 krm muskot, mald
100 g riven lagrad ost
150 g chèvre, skivad

till servering:
sallad

Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck degen i en springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.

Förgrädda pajskalet i 7–8 minuter, 175 grader.

Vispa ihop ägg och vispgrädde. Salta och peppra.

Hacka spenaten grovt. Finhacka vitlöken. Bryn vitlöken i smör ett par minuter. Lägg i spenaten och fräs lite till. Krydda.

Lägg spenathacket i det förgräddade pajskalet. Blanda den rivna osten i äggstanningen och häll över. Avsluta med att lägga ut chèvren i tunna skivor.

chevrepaj

Grädda i 175 grader 30–40 minuter.

Källa: Anne Aobadia – http://matkarlek.nu/recept/spenat-och-chevrepaj-med-sallad/. Tack Linda för att du tipsade om receptet!

Millans kommentar: Hade ingen fiberhusk hemma, men efter lite sökande insåg jag att jag borde kunna byta ut det mot chiafrön. Och jäklar vilket gott pajskal det blev. Visst, det är ju inte direkt något billigt pajskal med tanke på både mandelmjölet och chiafröna, men gott blev det som sagt. Fyllningen tyckte jag däremot lämnade lite att önska. Hade gärna önskat något med lite mer tuggmotstånd i, kanske till och med lite salami. Vi får helt enkelt fundera vidare på detta. Har du något bra förslag så bara skriv en kommentar.

Kommentarer

Linda Griffin skrev 2016-03-02 klockan 10:58

åh det pajskalet är så gott, mitt favoritskal :) Jag älskade fyllningen också. Vi strödde på lite valnötter mot slutet av gräddningen...ger ju lite tuggmotstånd. Salami är säkert gott i också!

Lämna en kommentar




Reklam: