Mannerströms räksoppa
Jag var helt slut efter en jobbig vecka på jobb och somnade på soffan när jag kom hem. Räkorna var redan färdigtinade i kylen så Chrisse ställde sig och började fixa maten själv. Lagom till serveringen blev jag väckt. Och vilken soppa! Den där Mannerström vet verkligen vad han sysslar med. Vad som skiljer sig från när vi brukar göra räksoppa är att Mannerström även blandar ner färdig fiskbuljong. Det har vi inte tidigare gjort, men det blev verkligen superbra.
Mannerströms räksoppa
till 3 middagsportioner
600 g färska räkor
2 msk olivolja
1 st finhackad gul lök
1/2 fänkål, skuren i små tärningar (ca 50 g)
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong (1 tärning)
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar efter smak
till servering:
bröd
Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
Sila soppan. Häll tillbaka buljongen i en kastrull. Häll i grädde och koka ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med räkorna.
Reklam:
Lämna en kommentar