Pepparkakscheesecake
Pepparkakscheesecake
100 g smör eller margarin
30-40 pepparkakor
Fyllning:
2,5 tsk gelatinpulver (eller 5 gelatinblad)
(för vegetariskt, använd pektin istället)
200 g cream cheese
3 dl gräddfil
2 ½ dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin
ev. 2 apelsiner (till garnering)
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i matberedare till ett smul.
Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen och kanterna i en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter. Ställ kallt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ELLER lägg pulvret i 2,5 msk vatten.
Blanda ost, gräddfil, socker och skal till en jämn smet.
Ta upp gelatinbladen och smält i kastrull på svag värme eller i mikron. Låt lösningen svalna något.
ELLER
Tillsätt några droppar vatten till gelantinpulvret (som nu är som en klump) och sätt in i micron tills det blir flytande igen, ca 30 – 60 sek på full effekt.
Rör sedan ned gelatinet i ostsmeten. Rör försiktigt tills allt blandat sig.
Häll smeten i formen. Låt stå i kyl ca 1 timme eller tills smeten stelnat helt.
Garnera med skivor av apelsin.
Reklam:
Lämna en kommentar