Mormors Fyriskaka
Det är inte många saker jag kan minnas att mormor någonsin bakade, men denna minns jag. Som tur var hade mamma kvar receptet så att jag kunnat ta det med mig :)
Mormors Fyriskaka
125 g smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
2 msk mjölk
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
3 äpplen
1 msk kanel
1,5 msk strösocker
(här gillar jag att blanda ner lite kardemumma också, men det gjorde nog aldrig mormor)
på slutet:
1 msk strösocker
serveringsförslag:
grädde
vaniljsås
vaniljglass
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop smöret med sockret. Tillsätt äggen, ett i taget undertiden du vispar. Tillsätt mjölken och vispa en kort stund.
Blanda mjölet med bakpulvret. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggröran. Häll smeten i en smord bröad form.
Blanda kanel och socker. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda ner klyftorna i kanel och sockerblandningen.
Stick ner klyftorna i smeten, tätt intill varandra. Strö sedan över det sista sockret.
Grädda i nedre delen av ugnen 35 minuter.
Servera kakan med gammeldags vaniljsås.
Tack till mormor Eva för receptet!
Reklam:
Lämna en kommentar