Favorit i repris – New York Cheesecake
Den här cheesecaken är en av de som hängt med oss längst och var ett av de första recepten på Salt&Peppar för 10 år sedan. Det är ett recept vi har gjort massor av gånger och varje gång blir den lika uppskattad.
För att fira ett år på mitt jobb gjorde jag två stycken och tog med. Jag har aldrig förr fått så mycket beröm för en kaka! Man skulle kunna tro att de bara sa så för att vara snälla, men det var inte många smulor som blev kvar..
– Skit i bantningen, jag måste ha en bit till!
New York Cheesecake
Och hemligheten är delvis att inte använda lightprodukter, det är riktigt smör som gäller och fetaste creme fraichen.
botten:
12 digestivekex
4 msk socker
100 g smält smör
fyllning:
400 g cream cheese, färskost typ Philadelphia
1 dl socker
2 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
topping:
2 dl creme fraiche
2 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
tillbehör (förslag):
rivet limeskal
jordgubbssylt
botten:
Krossa kexen, antingen i matberedare eller med händerna. Blanda smulorna med socker och smält smör. Tryck ut blandningen i botten på en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Ställ den kallt. Sätt ugnen på 175 grader.
fyllning:
Använd elvisp och blanda samman färskost, socker, ägg och vaniljsocker. Häll fyllningen i bakformen.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills fyllningen nätt och jämnt stelnat. Låt kakan svalna ca 15 minuter. (Fuska inte, för om du försöker att lägga på toppingen innan den svalnat smälter den ner i fyllningen.)
Höj ugnsvärmen till 225 grader.
topping:
Rör samman toppingen och bred den över. Grädda ytterligare 5 minuter. Låt svalna och ställt kallt minst en timme, men gärna över natten.
Serveras som den är eller med lite rivet lime-skal över. Ibland kan man även få en sådan här kaka serverad med jordgubbssylt.
Kommentarer
Erika skrev 2013-07-06 klockan 13:18
Det lät både lätt och gott! Ska testa i sommar!
Annars är min nya favvo Key Lime pie. Samma botten som här, förgrädda i 200 grader 5 minuter, häll i fyllningen som rörs ihop, inte vispas:
8 äggulor
2 burkar sötad kondenserad mjölk
2 dl limejuice
Sänk värmen till 150 grader och grädda vidare i 40 minuter tills den stannat. Kyls och serveras med lättvispad grädde. Så himla gott!
Millan skrev 2013-07-06 klockan 15:25
Tack för tipset Erika! Det ska vi definitivt testa senare i sommar!
Jenny Sjöberg skrev 2013-07-10 klockan 17:41
Man fick inte fuska med toppingen innan den svalnat, men får man fuska och äta den tidigare än efter en timme/natt...? ;) Hihihi.
Har gjort denna cheesecake idag och är så sugen! Ska försöka vänta över natt, men det kommer ju förhoppningsvis att finnas kvar till imorgon också. Förhoppningsvis... :)
Reklam:
Lämna en kommentar