Lax- och skaldjursgryta med körsbärstomater och rotfrukter
Än är det grytsäsong :) Jag gillar att plocka fram mina härliga grytor och göra storkok. Den här laxgrytan är lätt att göra och passade även mannen som inte är så förtjust i lax.
Lax- och skaldjursgryta med körsbärstomater och rotfrukter
till 3-4 portioner
800 g laxfile (går utmärkt att blanda i ex. torsk)
4 morötter
3 palsternackor
1 fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
1/2 kruka färsk timjan
6 potatisar
2 dl vitt vin
3 dl grädde + mjöl (vispa ner ca 2-3 msk mjöl beroende på hur tjock du vill ha såsen)
1 burk kräftstjärtar i lag (och/eller 400g färska räkor med skal)
200 g körsbärstomater
färsk timjan
salt och peppar
till servering:
bröd
Skala och skär morötter och palsternackor i lika stora bitar. Strimla fänkålen och löken och finhacka vitlöken. Fräs allt i lite smör i en stor gryta utan att det tar färg.
Häll på vattnet, smula i fiskbuljongen och lägg i rikligt med färsk timjan. Låt sjuda i ca 15 minuter.
Koka under tiden potatisen i en separat kastrull, var noga med att den inte blir för mjuk.
Häll i vitt vin och grädde i fiskgrytan och smaka av med salt. Skär laxen i bitar och lägg i den. Låt puttra någon minut. Tillsätt sist kräftstjärtar och halverade tomater.
Lägg i den kokta potatisen (gärna skuren i halvor) och låt allt bli varmt.
Toppa med lite fina timjankvistar och servera med ett gott bröd.
Källa: Receptet kommer från början från ELLE mat och vin nr 1 2013
Reklam:
Lämna en kommentar