Oxfilé med rösti och drömgod murkelsås
Det vankas nyårsafton och det är många som vill äta oxfilé då. Här kommer därför ett tips på goda tillbehör som lyfter köttet. Tänk på att ta fram köttet i god tid så att det är rumstempererat innan du tillagar det! Så här vintertid så brukar jag bryna på köttet i en het stekpanna och sedan så låter jag det gå klart i ugnen till önskad temperatur.
Rösti
500 g fast potatis
flingsalt
svartpeppar
smör och olivolja till stekning
Gör så här:
1. Riv potatisen på den grova sidan på rivjärnet.
2. Krama ur vätska ur potatisen och blanda potatisrivet med flingsalt och svartpeppar efter tyckte och smak.
3. Klicka ut potatisplättar i en varm stekpanna med lite smör och oliv- eller rapsolja. Platta till plättarna med stekspaden så att de blir platta.
4. Stek dem i någon minut och vänd dem sedan. Plättarna ska bli gyllene och kanterna ska bli frasiga.
5. Varmhåll dem i 100 g varm ugn under tiden du steker resterande.
OBS! Se till så att de inte ligger på varandra, då förlorar de sen krispighet lättare.
Murkelsås – á la Matplatsen
1 msk smör
1 msk mycket finhackad schalottenlök (alt. gul lök om du inte har schalottenlök hemma)
1,5-2 dl finhackade murklor, (fungerar bra med de på konservburk, glöm inte att skölja dem väl bara!)
ca 0,5 msk maizena redning
4 dl vispgrädde
0,5 st grönsaksbuljongtärning
2 tsk soja
1 tsk socker
salt & vitpeppar
Gör så här:
1. Hacka schalottenlöken och murklorna fint.
2. Fräs den hackade schalottenlöken i smöret och tillsätt murklorna. Låt fräsa några minuter och pudra sen över maizena.
3. Häll på grädden och smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka sakta under omrörning minst 15 minuter så den tar smak och får tjock konsistens.
4. Smaka av med soja, socker, salt & peppar.
Källa: Matplatsen.net
Rödvinsås och varm kantarell- och ostsallad är enormt goda tillbehör som jag bloggat om tidigare. >>Här<< finns receptet på såväl sås som den varma salladen.
Marias kommentar:
Detta blev enormt gott och murkelsåsen blev pricken över i:et. Rösti ska vara så där härligt frasig i kanterna för att vara helt perfekt om du frågar mig. Det gäller att passa dem så att de inte bränns när du steker dem. Hur du vill ha ditt kött är upp till dig. Jag kör mitt tills det är 58-63 grader, närmare 63 för att få det lite lätt rosa. Vill du i stället ha det helt genomstekt så kör du vidare till 70 grader. Glöm inte att låta köttet vila efter du har låtit det gå klart i ugnen. Detta för att förhindra att köttet blöder på tallriken när du skär upp köttet.
Smaklig måltid!
Kommentarer
Sanna skrev 2012-12-30 klockan 17:23
Åh vilken rätt! Jag älskar oxfilé och tycker att det lätt är det godaste köttet. Rösti har jag faktiskt aödrig testat, vilket är konstigt med tanke på att det verkar vara helt i min smak. Tack för recept!
Mårtenssons kök skrev 2012-12-31 klockan 12:55
Oxfilé är helt säkert det som de flesta smarrar på så här till nyår, fast i år blir det kalvfilé för vår del. Rösti är ju för gott.
Gott nytt år till er båda!
Peter skrev 2018-06-16 klockan 13:31
Hur kan du rekommendera någon att steka oxfilé till 70 gr ????
Då kan dom äta torr kotlett
Millan skrev 2018-06-17 klockan 18:35
Peter: Maria skriver ju lite olika förslag:
"Hur du vill ha ditt kött är upp till dig. Jag kör mitt tills det är 58-63 grader, närmare 63 för att få det lite lätt rosa. Vill du i stället ha det helt genomstekt så kör du vidare till 70 grader."
Så det här helt upp till dig hur du vill göra det. Själv kör jag köttet i sous vide vilket tar köttbiten till en helt annan nivå.
Reklam:
Lämna en kommentar