Örtkryddad fläskfilé med potatis- och jordärtskocksmos
I trädgården har vi nyligen grävt upp några kilo finfina jordärtskockor. Här blandades de ner i den godaste mosen man kan tänka sig – den fullkomligt smälter på tungan! Detta i kombination med fläskfile och rödvinsås och lite blandade tillbehör är receptet på en fantastiskt söndagsmiddag. Börja i god tid, för det tar tid att laga allt. Men det är det värt!
Örtkryddad fläskfilé med potatis- och jordärtskocksmos
till 4 portioner
Rödvinssås
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
5 timjankvistar
1 msk olja
2 msk socker
4 dl rött vin
4 dl vatten
3 msk konc kalvfond
3 msk balsamvinäger
redning (Maizena eller mjöl + vatten)
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olja tillsammans med timjankvistarna i en kastrull 3–4 minuter. Strö över sockret, rör runt någon minut under fortsatt stekning.
Häll på vin, vatten, fond och balsamvinäger. Låt koka ihop tills cirka hälften återstår. Sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Red av. Låt sjuda ca 2 minuter.
Ställ såsen kallt och bara värm den när det är dags att servera.
Örtkryddad fläskfilé
700 g fläskfilé
olja
massor av örtkryddor
smör
Ansa fläskfilén, krydda med örtkryddor och olja. Stek i en rejäl klick smör så att den får stekyta. Lägg i en form och ställ in i ugnen. Använd en termometer och låt köttet få en innertemperatur på 65 grader. Ta sedan ut köttet och vira in det i folie ca 10 minuter innan det skärs upp.
Ugnsbakad pumpa
1/2 butternutpumpa
olivolja
salt & peppar
Skala pumpan, lämpligen med kniv. Skär i 1,5 cm tjocka skivor och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda med salt & peppar. Ställ in i ugnen, tillsammans med köttet, ca 25 minuter, tills pumpan är mjuk.
Potatis- och jordärtskocksmos
650 g mandelpotatis
300 g jordärtskocka
50 g smör
1 dl creme fraiche
salt
Koka potatis och jordärtskocka tills de är mjuka. Tänk på att jordärtskockan blir klart snabbare än potatisen. Stöt potatis, jordärtskocka, smör och creme fraiche tills du fått ett mos. Krydda med lite salt.
Kryddad brysselkål
1 nät brysselkål ca 600 g
1/2 citron
2 msk finklippt djupfryst dill
2 msk finklippt djupfryst persilja
3 msk olivolja
Ansa kålen och ångkoka till den är mjuk. Det ska dock vara mycket tuggmotstånd kvar.
Blanda skalet från 1/2 citron med saften från 1/2 citron, dill, persilja och olja. Vänd ner brysselkålen i blandningen och rör runt.
Reklam:
Lämna en kommentar