Mumsig rotfruktsgratäng med chevre
Jag är smått tokig i rotfrukter, det erkänner jag glatt. Under hösten och vintern ligger det alltid en massa sånt i svalen och väntar på att rivas ner i köttfärssåser, tärnas i grytor eller ugnsbakas. Idag förvandlades rotfrukterna till en riktigt mumsig fredagsgratäng. Chrisse, som inte kan anklagas för att vara en tokig i rotfrukter, tog flera portioner och sa att det här måste vi göra om. Bättre betyg än så kan det nog inte bli :)
Mumsig rotfruktsgratäng med chevre
till 3 portioner
500 g potatis (ca 4 st)
200 g morötter (ca 2 st)
150 g palsternacka (ca 2 st)
100 g rotselleri
100 g persiljerot (1 st)
1/2 purjolök
salt
peppar
1 tsk torkad timjan
2 dl riktig vispgrädde
2 dl mjölk
1,5 msk mjöl
100 g chevre
Serveringsförslag:
kött
halloumi
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala alla rotfrukterna och skär i tunna skivor (sådär 5 mm). Skär även purjolöken i skivor.
Blanda rotfrukterna med purjolöken i en form, rör i salt, peppar och timjan.
Blanda grädde, mjölk och mjöl väl och häll över formen. Ställ in i ugnen tills rotfrukterna blivit mjuka. Det tar 40-60 minuter, så känn efter emellanåt. Det kan hända att du behöver lägga folie över formen. När gratängen är nästan helt färdig, skär chevren i tunna skivor och fördela över formen och låt stå ytterligare 5 minuter i ugnen så att osten smälter ner.
Reklam:
Lämna en kommentar