Mack-SM
Sedan några år tillbaka finns det en SM-tävling i att göra goda mackor.
Under matmässan i höstas fick jag förmånen att provsmaka vinnarmackan från Mack-SM 2007 i Allt om Mats monter. Sååå himla gott var det! Fick med mig receptet hem och var tvungen att testa hemma om jag kunde få till en lika god macka. Den blev god, men inte exakt samma då jag inte hittade något bröd som liknade orginalet.
Förra årets recept står Susanne Jahrl för.
Jag har ändrat lite i receptet nedan. Ursprungsreceptet hittar du här.
Ingredienser till 1 stor macka:
1,5 God i Kvadrat eller en stor bagel
Philadelphiaost, valfri fetthalt
0,5 grillad kycklingfilé
en näve strimlad sallad
1-2 msk vinbärschutney
2-3 skivor brieost
några granatäppelkärnor
Gör så här:
1. Strimla kycklingfilén och stek den i en stekpanna. Krydda med grillkrydda alt. bara salt och peppar. Låt kycklingen svalna.
2. Strimla salladen.
3. Bred en brödbit med philadeplhiaost. Lägg på en näve med strimlad sallad. Toppa med några bitar kyckling.
4. Bred chutneyn på nästa brödbit och vänd den ned mot kycklingen.
5. Börja det andra lagret med ett tunt lager philadelphiaost (valfritt, men salladen låg kvar lite bättre om man hade lite ost som fungerade som klister), en näve sallad, därefter brieosten och toppa sedan med några granatäppelkärnor.
6. Avsluta med en brödbit med philadelphiaost så att alltsammans håller ihop.
7. Dela smörgåsen på diagonalen.
8. Hugg in!
Smaklig måltid!
Marias kommentar: Brödet spelar en viss roll här. Det blir inte exakt som i orginalreceptet med God i kvadrat som är ett fyrkantigt mörkt bröd fungerar finfint. Man får helt enkelt ta 1,5 macka för att få det hela att gå ihop.
Jag har även testat att rosta en bagel lite lätt och låtit den svalna något. Bredde på philadelphiaost på båda delarna och hade på sallad och däremellan kycklingen och osten samt chutney och några granatäppelkärnor. Det fungerade finfint det också men blev en lite annorlunda smak tack vare brödet som sagt var. Hur gott som helst ändå så jag äter gladeligen båda alternativen!
Bavaria blue är en blåmögelost som kan vara lite svår att få tag i. Jag testade med en annan blåmögelost första gången men upptäckte att jag inte var så himla förtjust i smaken. Därför har jag bytt till vanlig brieost! Ta en ost som du gillar helt enkelt! ;-)
Det värsta med alltsammans är att få ut de där förbaskade granatäppelkärnorna! Efter mitt senaste försök så var halva köket nedstänkt med illröd granatäppelsaft. Strax efter detta missöde i köket så läste jag ett tips om att man skulle vända granatäpplet utochin i en skål med ljummet vatten så gick det finfint att få ut kärnorna. Först kunde man även rulla granatäpplet lite mot en bänk för att få kärnorna att lossna lite lättare.
Har du något annat bra tips så dela gärna med dig hur fasiken man får ut dessa små godsaker utan att kladda ner halva köket.
Årets version av Mack-Sm gick av stapeln idag på Gastro Nord-mässan. Vann gjorde Jennie Strömberg med sin guldmacka som hade smak av bland annat varmrökt röding, hjortronsalsa och norrländsk chevré.
Själv är jag mer sugen på tvån, Surdegsciabatta med bacon och Västerbottensost.
Kommentarer
Caroline skrev 2008-04-24 klockan 19:55
Ojoj det var goa mackor här =) Fast jag är inte så förtjust alls i nån ost överhuvudtaget så jag hade nog skippat den helt. Fast den kanske ger mkt smak? Fina bilder iaf! =)
Maria skrev 2008-04-24 klockan 20:09
Caroline: Skippa osten om du inte gillar ost! Det fungerar nog finfint ändå ska du se!
Lina skrev 2008-04-25 klockan 06:36
Jag brukar slå med en träslev på granatäppelhalvorna, och hålla halvan över en stooor skål. Då brukar det inte stänka så mycket.
Men tipset med vatten är också bra! :)
Och just det, mackorna ser otroligt goda ut, speciellt bagel-varianten!
Millan skrev 2008-04-25 klockan 17:32
Den där ska jag nog försöka mig på en dag. Ser så fräsch ut!
Reklam:
Lämna en kommentar