Italienska köttbullar

Italienska köttbullar

Italienska köttbullar
4 portioner

400 g nötfärs
lite finhackad gul lök (om du vill)
1 dl riven parmesanost
1 ägg
2 tsk salt
2 krm peppar
vatten

Ingredienser till italienska köttbullar

Gör så här:
1. Finhacka löken och bryn den utan att den tar färg.

Stekt gul lök

2. Blanda den stekta löken med köttfärsen samt kryddor och späd med vatten till lämplig konsistens.

Köttbullssmet

3. Om du vill ha i lite finhacka basilika på slutet som du vänder ner i smeten med hjälp av en slickepott.

Färsk basilika

4. Rulla lite större köttbullar, som du lägger på en lätt fuktad skärbräda, (det underlättar så att köttbullarna inte fastnar i skärbrädan!). Spola händerna i lite kallt vatten när du rullar köttbullarna så slipper du få så mycket köttfärs som fastnar på fingrarna.

Rullade köttbullar

5. Fräs köttbullarna i en stekpanna så att de får fin färg.

Steker köttbullar

6. Gör sedan en tomatsås som köttbullarna får koka i ca 10 min.

Tomatsås

1 finhackad gul lök
1-3 finhackad vitlöksklyftor
1 burk champinjoner alt. några färska champinjoner
1 förpackning finkrossade tomater med vitlökssmak
Smaka av tomatsåsen med valfria kryddor, t.ex. färsk basilika.

7. Servera köttbullarna i tomatsås med t.ex. pasta eller ris och valfria grönsaker till.

Smaklig måltid!

Marias kommentar: Det kan kännas som lite pilligt att göra egna köttbullar, men dessa blir väldigt saftiga när de får koka färdigt i tomatsåsen. Perfekt att frysa in med lite tomatsås och kokt pasta = den perfekta lunchlådan.

Kommentarer

Anna skrev 2008-05-20 klockan 13:38

ursäkta en dum fråga; är det vit eller svartpeppar som avses? har provat rätt många recept på köttbullar men antingen blir de för torra eller för lösa och behåller då inte formen när de steks. Men nu ska jag prova detta recept, någon gång måste jag ju lyckas med köttbullar :))

Maria skrev 2008-05-21 klockan 17:10

Anna: Jag brukar ta svartpeppar! Lycka till med köttbullarna!

Lämna en kommentar




Reklam: