Köttfärspaj
4-6 portioner
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
ev. 1 msk kallt vatten
Fyllning:
500 g köttfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl (Mutti) tomatpuré
1 dl hackad basilika
1 burk (2,5 dl) Crème Bonjour fraiche vitlök och örter
2 dl riven ost
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Till servering:
En stor grönsallad
ev. Arla lätt crème fraiche franska örter eller annan smaksatt crème fraiche som du gillar.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Jag använder matberedare med kniven, tycker det är enklast. Kör något varv till så att degen precis binder ihop. Tillsätt ev. en matsked kallt vatten om degen inte binder ihop.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter alternativt en rund form med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel. Låt vila i kylen ca 30 min. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
3. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn färs och lök tillsammans i smör i en stekpanna tills färsen är genomstekt, salta och peppra. Ta pannan från värmen.
4. Rör ner tomatpuré, basilika, Crème Bonjour fraiche samt 2 dl ost. Häll färsen i pajskalet. Eventuellt strör du över lite extra ost om du gillar ost! Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 min, eller tills osten har smält och pajen har fått fin färg. Servera med crème fraiche och sallad.
Marias kommentar: Jag har utgått ifrån Arlas köttfärspaj men har ändrat lite. Om du vill ha en magrare pajdeg så byt ut hälften av smöret mot kesella. Själv hade jag ingen hemma så jag skippade det idag. De gånger jag gjort det tidigare så tycker jag att pajdegen har blivit hård och inte alls frasig som är tanken. Så här kör vi på smör rätt igenom.
Färsen tyckte jag blev torr och smaklös så jag hade i mer tomatpuré och efter att ha läst kommentarerna på Arlas hemsida så vände jag även i en burk Crème Bonjour fraiche för att få en krämigare köttfärsfyllning.
Jag upplever att pajen blev något blek gällande pajskalet och kommer nog förgrädda det närmare 15 minuter nästa gång samt även ha på lite extra riven ost ovanpå själva köttfärsfyllningen. Pajen blev trots den extra Crème Bonjour fraichen något torr kan jag uppleva det som.
Beroende på hur hungrig du och dina gäster är så räcker pajen till 4-6 personer. Serverar du den med ett gott bröd och en stor sallad så räcker den garanterat till 6 personer. Vid dagens middag så blev det en egengjord vitlökssås baserad på crème fraiche och en kryddblandning för sås/dipp från Borgeby kryddor med just vitlök och örter och till det mâchesallad, tomater och balsamico.
Gott och smakfullt, men pajen är lite småtorr och helt okej vardagsmat, men ingen festmat direkt att tala om. Den gick dock hem hos såväl stor som liten i familjen, även om dottern föredrog tomaterna före pajen, men hon åt dock med god aptit av pajen också.
Pajen fungerar utmärkt att frysa och värma i lunchlådan!
Kommentarer
Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-08-05 klockan 06:18
Så gott med köttfärspaj
Linda skrev 2011-08-07 klockan 12:23
Tycker man att köttfärspajen blir för torr blir den ännu godare med rivna morötter och strimlad vitkål i.
Jag vill också ha i strimlad rökt skinka för smakens skull. Alla i familjen älskar numera köttfärspaj och tycker att den är saftig och god!
Reklam:
Lämna en kommentar