Formfranska, eller rostebrö som vi säger
Jag är egentligen inte speciellt förtjust i helt vitt bröd. Men varje gång jag plockar upp dessa från frysen, direkt ner i brödrosten så njuter jag. Dessutom är de betydligt mer mättande än färdigköpt formfranska som mest verkar innehålla luft.
Formfranska
till 2 bröd
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk houng eller socker
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
smör
skorpmjöl (vill du ha lite mer smak kan du blanda i lite sesamfrön)
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och salt. Rör runt så att jästen löser sig.
Tillsätt mjölet och arbeta så att det blir en deg.
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek (ca 40 min).
Smörj två formar med smör och bröa med sesamfröna (eftersom mina formar är nästan sönderslitna lägger jag i bakplåtspapper).
Dela degen i två bitar och knåda lite. Lägg limporna i formarna. Låt jäsa 30 minuter till under bakduk.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla limporna med vatten och gör ett snitt på längden.
Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter och låt svalna på galler.
Skär brödet i skivor och frys in. Fungerar utmärkt att ta direkt från frysen ner i brödrosten.
Kommentarer
Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-07-08 klockan 12:47
Formfranska är gott, bakar faktiskt det just nu, ville ha ett lättbakat bröd till ost&skinkpajen idag och till frukosten imorgon, är så gott att rosta och det gillar sonen, för det innebär att han får marmelad på smörgåsen :-) , något han bara får när vi rostar bröd på helgen. Verkligen ett perfekt bröd att skiva upp och ha i frysen.
Zarah skrev 2011-07-08 klockan 11:58
Trevligt! Det här ska jag göra, vid tillfälle! (Ser ut som ett perfekt soppa-bröd eller gryta-bröd. Man MÅSTE ha bröd till sånt. Helst nybakat. *nuickar* :D)
Markus- johannesbo skrev 2011-07-08 klockan 16:44
Ja, visst är det gott och som sagt mer mättande än köpebröd. Måste baka i form nästa gång. :)
Millan skrev 2011-07-08 klockan 17:30
Zarah: Mmm, visst är nybakad oslagbart!
Linda: Har du något annat recept än det här? Dela isåfall gärna med dig så att jag får testa :)
Markus: Tack för att du tog dig tid att kommentera :)
Reklam:
Lämna en kommentar