Korea – Del 3

Idag åt vi kinamat men tyvärr hade jag inte kameran med mig så det blev inga bilder. Därför tänkte jag dela med mig av en bild på gårdagens kimchi och berätta lite om vad kimchi är.

Kimchi

Kimchi är koreas nationalrätt och är ett mer eller mindre obligatoriskt tillbehör till alla måltider. Enkelt förklarat är kimchi grönsaker, ofta vitkål, inlagda i väldigt stark chili och vitlök som man sedan enligt traditionen gräver ner några månader så den blir lite lätt fermenterad. Ja du läste rätt, fermenterad som i rutten fast med vilje. Kimchi anses vara väldigt nyttigt och det är i stort sätt förbjudet att säga nått negativt om kimchi så koreanerna hör. Som tur är kan man slippa äta det, utan att förolämpa någon, genom att säga att man inte klarar av så stark mat. Då skrattar dom bara nöjt och tycker vi europeer är lite mesiga.

Det är dock svårt att undkomma kimchi helt när man är i Korea och jag måste säga att kimchin vi fick till Shabu Shabun igår faktiskt var riktigt god. Albert kallade den för färsk kimchi vilket jag skulle tro innebär att den bara var lite fermenterad och altså inte så sur som den brukar vara. Det kan vara så att jag börjar vänja mig men som sagt, det finns faktiskt god kimchi även om det låter konstigt.

Om ni vill veta mer om Kimchi så kan ni titta på Wikipedias sida om Kimchi

Kommentarer

Millan skrev 2007-04-05 klockan 19:32

Jag menar inte att vara otrevlig.. men inte nog med att det smakar urk, det ser inte ens gott ut.

Marie skrev 2007-04-05 klockan 22:28

Håller fullständigt med - det ser verligen inte gott ut. Hade nog tagit emot att ens smaka det, speciellt när du berättar att de gräver ner det. Är det sant?

Berith skrev 2007-04-05 klockan 22:56

Hej Chrisse! Du är inte så förtjust i grönsaker men äter tydligen allt annat. Men du har väl inte alltid så mycket att välja på. Maten i Korearapport 2 såg inte alls illa ut.

Chrisse skrev 2007-04-06 klockan 03:33

Millan. Nej jag vet.. läskigt va? Marie. Ja det är sant. Eller dom gräver ner det i stora behållare typ. Nuförtiden kanske dom inte alltid gräver ner men så var det förr.

Karin skrev 2007-04-06 klockan 08:43

Kimchi känns som något so "ska" testas men jag är inte direkt ofärgad i mina föraningar om vad det kommer smaka. Per menar att det inte är så fraligt "faktisk" men jag tror vad jag vill om det ;-)

Chrisse skrev 2007-04-06 klockan 09:46

Berith. Jo vi har faktiskt rätt mycket och välja mellan eftersom vi har koreaner och folk som bott här länge som översätter menyn åt oss. Jag år faktiskt vegitariskt första dagen! Karin. Jag är inte speciellt förtjust i kimchi heller. Hela lander luktar kimchi och dom smyger in det överallt men Per har rätt i att det låter värre än det är.

Peter skrev 2007-04-06 klockan 10:17

Kan lova att det är jättegott! ...och beroendeframkallande. Till skillnad från sin tyska kusin surkålen så smakar kimchi både mycket och gott! Skillnaden i smak är givetvis milsvid, men vi gör samma sak häruppe i norr, fast mycket längre och dessutom med FISK...

Linda skrev 2007-04-06 klockan 20:16

Jag går mot strömmen och tycker det "ser" gott ut, och skulle gärna testa i dess rätta miljö, dvs i Korea :) Kul att du gästbloggar Chrisse!

lillebror skrev 2007-04-07 klockan 12:12

Kommer du att kunna smaka något när du kommer hem? all den starka maten kan inte vara bra

Chrisse skrev 2007-04-07 klockan 14:34

Peter. beroendeframkallande vet jag inte om jag går med på. Jag klarar mig bra utan ;) Linda. Om du kommer hit så kommer du inte kunna undvika det. Man får det verkligen till ALLT! finns tom kimchiburkar på MacDonalds här. Lillebror. Nej det är väl risk att jag förstör mina smaklökar. Konstigt nog mår min mage bra trots all stark mat.

Lämna en kommentar
Reklam: