Bagels
Blev enormt sugen på bagels för någon vecka sedan. Har läst ett flertal olika recept, men det har känts lite bökigt och omständigt då det i alla recept har stått att man ska koka sina bagels innan man sedan gräddar dem i ugnen.
Därför passade det extra bra när jag för någon vecka sedan fick två påsar med surdegskultur från en kollega på jobbet. Det är lite extra bök om man inte har gjort surdegen sedan innan, då får man helt enkelt ha lite längre framförhållning än vad man annars behöver ha när man bakar bröd.
Surdegen fixades och fick sedan stå i 24 timmar för att mogna.
Sedan var det bara att sätta igång och baka.
Det här behöver du:
6 dl mjölk
19-20 dl vetemjöl
2 dl surdeg
35 g jäst
1,5 msk salt
2,5 msk olivolja
2 msk malt [jag tog brödsirap som innehåller malt]
Gör så här:
1. Värm mjölken till 37gr, tillsätt jästen så att den löser sig.
2. Tillsätt alla ingredienserna och bearbeta degen tills den blir blank och smidig.
3. Dela dagen i 24 bitar som du rullar till längder. Foga samman till ringar med ett ordentligt tryck.
4. Låt bröden jäsa under hög luftfuktighet till knappt dubbel storlek. Tar ca 30-45 minuter. Spraya bröden med vatten var 5:e till 10:e minut. Spraya rikligt innan bröden sätts in i ugnen.
5. Gräddas i ca 8 min i 250-270 gr varm ugn.
Källa: Mejeribolaget
Serveras antingen med någon färskost, alternativt rostade i brödrosten med lite smör och någon marmelad.
Vill man göra en lite matigare macka av det hela så vet jag att de serveras företrädesvis med Philadelphiaost och lax i New York, bagelns huvudstad nummer ett?!?
Har du inte tillgång till surdeg? Testa ett recept som inte innehåller surdeg men väl kokningsmomentet som jag pratade om ovan. Eventuellt fungerar det finfint att spraya dina bagels så som jag gjorde och helt enkelt byter ut kokningsmomentet i detta recept. Dock inget jag har testat själv så testa på egen risk i så fall.
Kommentarer
Millan skrev 2007-04-09 klockan 20:31
Nu längtar jag tillbaka till New York! *drömmer mig bort en stund*
Åsa, mrsklintan skrev 2007-04-10 klockan 11:00
Bagels är gott. Men det verkar för klyddigt för mig. Kommer nog att fortsätta vara en "köpare" av dessa runda ting.
mvh Åsa
Chris skrev 2007-04-10 klockan 17:10
Jag älskar bagels, men har aldrig vågat mig på att baka själv. Jag tror jag måste prova nån gång.
Millan skrev 2007-04-17 klockan 08:43
Hittade just smartaste förvaringen till bagels iaf :-)
http://www.flickr.com/..
Reklam:
Lämna en kommentar