Kokbok för nygifta

Jag har en ny favoritkokbok. Recepten i den är inte mycket att hurra för, men boken är helt underbar och jag kommer låta er ta del av lite av innehållet. Det här blogginlägget innehåller inga recept, så är ni inte intresserade av historia kan ni sluta läsa redan nu.

Boken fick mormor när hon gifte sig 1942 och nu har den gått vidare till mig.

Under Råd och anvisningar kan man läsa:

I denna samling recept för två personer ha vi också här och var skjutit in recept för fyra. Det är nämligen uträkning att ibland laga mat, som räcker till två gånger. Några få recept äro avsedda för sex eller flera personer, om ni nu vill bjuda några vänner.

Tid och pengar sparas genom att planera hemarbetet och sätta upp matsedel för en eller två veckor. På så sätt kan man få överblick över arbetet och uppköpen och någon tid bli över till familjens hemliv.
För alla husmödrar gäller det att ordna upp arbetet så praktiskt som möjligt. Veckans dagar uppdelas lämpligt: tvätt på måndag, lagning tisdag, strykning onsdag, torsdag en del av veckostädningen som avslutas fredag, lördag stor inköps- och matlagningsdag. Programmet lägger en husmor så som det passar henne bäst, men se till att det blir tid över för andra saker. Försök att ta just matfrågan lite lättvindigare.

Se där, då har vi veckan planerad :) Boken är tryckt 1941, mitt under andra världskriget. Det var ransoneringar på såväl ägg som matfett och andra saker som behövdes i köket. Att dryga ut maten var ett måste och ett av kapitlena i boken handlar om just detta.

Av potatis kokas alltid så mycket att det räcker til pudding, sallad, stuvning eller att steka upp. Allt fett vid kokning och efter stekning tages noga tillvara och användes. Malet kött och fiskfärs drygas ut med kokt potatis, färsen blir lätt och man sparar också vätska. Rårivna morötter är utmärkta att blanda in i köttbullssmeten.

Vidare så kommer ett kapitel med rubriken Några ord till självförsörjande husmödrar. Kapitlet är långt och jag kan inte låta bli att sitta med ett fånigt leende på läpparna när jag läser.

Är husmodern självförsörjande och ej har mycken tid över för matlagning köper hon gärna färdig mat.
Vad är det då som kan löna sig köpa färdigt är den stora frågan? Kom aldrig och säg att det blir billigt köpa färdiglagad mat! Är man så väl inne i en lockande matbutik faller man lätt för frestelsen att köpa det man ej borde.

Klockan 5 sluta makarna sitt arbete och kl. 6 ätes middagen. Någon tid för hemväg, alltså middagen bör lagas på 1/2-3/4 timme. Klockan 7 skall man vara klar till kvällens radiolyssning, tidningsläsning, bio.

Visst är det härligt! Klockan 7 är det alltså radiolyssning som gäller *fnissar* Nu är råden och anvisningarna slut och vi kommer in i själva kokboksdelen. Det märks fortfarande väldigt väl att kriget spelar stor roll. För varje kapitel inleds med förslag på hur man ska dryga ut maten. Från inledningen till Soppor läser man:

Soppan är en av hushållets hörnstenar. Man kan visserligen inte koka soppa på en spik men nästan! Till grund för soppan kan varje spad duga, kasta därför aldrig bort något spad av fisk, grönsaker m. m.
Olika rester av kött och grönsaker göra soppan drygare liksom halverade potatisar, rostade brödtärningar, makaroner m. m.

Sen följer kapitel för såväl fiskrätter som kötträtter. Väl framme vid efterrätterna kan man läsa:

Många anse att efterrätterna – utom kompotter – i dessa tider äro ganska onödiga. Vi ha delvis en annan åsikt. Vi tro, att man behöver slå på stort ibland, när en bemärkelsedag firas, när man ser några vänner hos sig, när man blivit trött på krämer och kompotter som ju ovedersägligen utgöra huvudparten av alla efterrätter, nu när ägg och smör finnas i så liten mängd. Efterrätter kan därför också nu fylla en uppgift.

Efter efterrätterna kommer ett kapitel om såser och beskrivningar hur man lagar dem. Men bäst är ändå inledningen till kapitlet:

Såser ska alltid göras med stor omsorg och väl smaksättas. De kunna då rädda en ganska smaklös rätt.

I kapitlet om lunchrätter lär vi oss att omelett och äggröra är bra rätter, trots att det är ont om ägg. Vidare flyttar vi oss till Bakning, där vi läser följande:

För den utom hemmet arbetande husmodern lönar det sig knappast att baka hemma. Och lönar det sig för hemmahusmodern i ett hushåll för två? I dessa tider, då allt fett är ronsonerat, sparar man fett genom att köpa bröd av olika slag och således slipper använda något av ransoneringsfettet till bak. Och den husmor, som har arbete utom hemmet och vars tid inom hemmet är så begränsad, sparar dessutom tid.

Mormor hade fler underbara böcker i sina gömmor som jag tänker läsa igenom noga och njuta.

Kommentarer

Anne skrev 2008-08-04 klockan 10:45

Men vilken underbar bok. :)

anna skrev 2008-08-04 klockan 12:53

Underbar bok säger jag med! :)

S o F skrev 2008-08-04 klockan 13:56

Tack! Underbar läsning - nostalgi-känslan sprider sig. Varma hälsningar.

Linda skrev 2008-08-04 klockan 14:01

Vilken nostalgisk bok, snacka om att tiderna har förändrats!

Chris skrev 2008-08-04 klockan 17:32

Ja, nog har det hänt lite sen dess, men en del råd kan man alldeles säkert använda nu med. Kul att läsa såna böcker.

ida skrev 2008-08-05 klockan 01:34

Men ååh vilken underbar bok! Jag älskar tonen - väldigt uppmanande och undervisande. Kan inte föreställa mig att en kokbok idag skulle kunna uppmana läsaren på det sättet. Och omslagsbilden - hahaha! Tack för att du delade med dig, Millan!! KRAM

tina pickipicki skrev 2008-08-06 klockan 02:42

Inte för att jag är nygift, men den där boken skulle jag bra gärna vilja ha! Vilken skatt! Inget vidare förresten att det är onsdag imorgon, stryka är inte min melodi, längtar redan till lördag ;)

Caroline skrev 2008-11-22 klockan 21:12

Men är det inte heeelt fantastiskt?! Jag bara älskar såna här böcker. Har många sådana just från krigstiden när det var ransoneringstider. Det är jäkligt intressant att läsa!! Och visst lät det för roligt att man skulle vara klar kl. 19 för kvällens radiolyssning. Ja. jag vet inte... men nog var en heeel del MKT bättre förr ändå... =)

Lämna en kommentar




Reklam: