Mat- & Chokladstudion i Malmö med Dan Sukker
Vi fick en inbjudan om vi, tillsammans med Dan Sukker, ville komma och besöka Mat- & Chokladstudion i Malmö som drivs av Joel Lindqvist. Millan ville väldigt gärna gå men tyvärr så låg hon hemma sjuk när det var dags så jag fick hoppa in i stället. Stackars mig ;)
Väl på plats bjöds det först pepparkakor och surdegsbröd med tre olika mycket goda pålägg. Till detta serverades det varm äppelmust vilket iallafall jag uppskattade mycket i vinterrusket.
Min favoritmacka var den här fantastiaska skapelsen med blåbär, dragon och ätbara penséer.
Sen var det dax för kvällens aktivitet som var att tillverka chokladpraliner! Joel var väldigt duktig och berättade mycket om choklad och varför man gör som man gör när man tillverkar praliner. Han lyckades även guida oss besökare genom kvällen utan allt för mycket kladd :)
Vi tillverkade 4 olika praliner men min favorit var den med ingefära och Dan Sukkers muscovadosirap i så det receptet kommer sist i det här inlägget.
Chokladen tempereras för att få rätt glans och konsistens i dom färdiga pralinerna. Det underlättar såklart om man har ett jättestort marmorbord men en kall diskbänk ska också fungera bra.
Fyllningen på väg ner i formarna.
Joel tipsade gärna om olika knep och verkade till skillnad från dom flesta andra pralintillverkare inte ha några hemligheter han inte gärna delade med sig av. På bilden nedan syns rostade havtornsskal och kärnor som vi rullade en av pralinersorterna i.
De färdiga pralinerna. Med tanke på glansen så skulle jag påstå att vi lyckades både med att torka av formarna ordentligt och att temperera chokladen.
Inte nog med att Joel är väldigt trevlig och duktig. Han har dessutom ett väldigt respektabelt skägg, precis som jag.
Dan Sukker stod för socker och sirap till fyllningen i alla pralinerna. Muscovadosirapen speciellt är supermumsig!
Vi tackar Dan Sukker och Joel Lindsqvist på Mat- & Chokladstudionför inbjudan och en trevlig kväll.
Julpralin med Muscovadosirap och ingefära (ca 30 st)
1/2 dl grädde
1/2 dl Muscovadosirap
4 msk ingefära (riven färsk eller pulver)
2 msk smör
30 g mjölkchoklad (30%)
60 g mörk choklad (70%)
500 g mörk choklad till pralinernas hölje. (Det går inte åt 500 g men man behöver tillräckligt för att smälta och fylla formarna. Överbliven kan man återanvända).
Koka upp grädde, Muscovadosirap och ingefära. Mixa med stavmixer och häll sedan över chokladen. Blanda till en jämn tryffel och blanda sedan i smöret. Fyll upp i en spritspåse och förvara i rumstemperatur.
Putsa pralinformarna med bomull. Temperera 500 g mörk 70% choklad och fyll upp formarna. Slå formarna ett par gånger i bordet för att få bort eventuella luftbubblor. Låt formen stå 30-45s och vänd sedan den upp och ner och knacka på den lätt så all överflödig choklad rinner ut. Skrapa rent kanterna och sätt formen i kylskåpet 5 minuter. Ta ut och fyll formarna med fyllningen. Temperera chokladen igen och fyll på, så du stänger formarna. Skrapa bord överflödig choklad. Sätt i kylskåpet i 20 minuter. Ta sedan ut och knacka försiktigt i bordet och vänd sedan på formen så alla pralinerna trillar ut (om du putsat formarna ordentligt och tempererat chokladen korrekt så ska de trilla ut smidigt).
Förvara runt 15 grader med låg luftfuktighet.
Kommentarer
Maria skrev 2016-12-03 klockan 15:47
Åh, det såg riktig trevligt ut!
Berith skrev 2016-12-03 klockan 17:07
Stackars Millan som älskar god choklad och inte kunde följa med. Men nu vet du hur man gör.
Joel Lindqvist var ju killen som vann i Dessertmästarna.
Marie skrev 2016-12-04 klockan 18:16
Håller med Berith. eftersom Millan missade detta så får du ju visa vad du lärde dig och bjuda på henne.
Det var säkert superroligt.
Reklam:
Lämna en kommentar