Indisk böngryta
Jag tycker sällan man lyckas få till de där riktiga indiska smakerna när man lagar mat själv. Jag var och jobbade ett par veckor i södra Indien för drygt ett år sen och minns med saknad den kryddstarka maten man fick tag i överallt. I senaste numret av tidningen LAGALÄTT hittade vi dock en gryta som faktiskt hade platsat på vilken restaurang som helst i Bangalore. Iallafall smakmässigt. Mums säger Chrisse!
Indisk böngryta
3-4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 paprika
1/2 zucchini (ca 200g)
en skvätt olivolja
1 msk stark curry
500 g krossade tomater
1 dl vatten
1 förpackning blandade bönor (ca 380g)
3 msk grönsaksfond
1 tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger eller pressad citronjuice
salt
matyoghurt och bröd till servering
1. Skala och hacka löken. Riv eller finhacka vitlöken.
2. Skala och skiva morötterna. Skölj och skär paprika och zucchini i minde bitar.
3. Fräs lök och grönsaker i olja och curry 3-4 minuter.
4. Häll på krossade tomater, vatten, bönor, fond och socker. Låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av med lite citronjuice eller vinäger och 1 tsk salt.
Servera med en klick yoghurt och bröd.
Källa: LagaLätt nr 9 – september 2010, med vissa småändringar
Kommentarer
Martina skrev 2010-10-02 klockan 08:46
Nu börjar soppornas tid igen, gott!
Jeanette skrev 2019-08-22 klockan 08:28
Letade något till korv, inte vad jag brukar äta men nu blev dt så, inte köpt på många många år! Så med denna böngryta o strimlad korv blir dt nog bra, tar lite mer bönor & önska jag hade ” din curry” - läst att curry som innehåller mängd olika kryddor ska stekas så att smakerna kommer fram! Har en mesig vanlig curry hemma får lägga till sambal & lite gurkmeja..??
Millan skrev 2019-08-22 klockan 12:09
Jeanette: Ja, vilken curry man lägger i har enormt stor betydelse. Jag har till min fasa även hittat varianter där det varit 50% socker i! Helt vansinnigt!
Reklam:
Lämna en kommentar