Det hela började våren 2004 med samma fråga som de flesta brukar ställa sig:
– Vad ska vi ha till middag idag?
Man tänker febrilt och sen slutar det med något av de vanliga recepten man har. Det var då tanken kom upp att vi skulle börja samla våra favoritrecept och nya goda saker någonstans.
Först blev det en pappersvariant där vi skrev ner allt. Det var opraktiskt och vi hittade ändå inte det vi ville ha.
Då föddes “Projekt kokbok” – den första webbvarianten av kokboken. Millan började fotografera allt vi gjorde och kokboken fylldes av härliga bilder. De som fick se kokboken var eld och lågor och vi fick mycket beröm för de härliga bilderna och tydliga recepten som de flesta klarade av att laga.
Projekt kokbok fanns online 2004 till våren 2006 och hade då fått ihop runt 70 recept, alla provlagade och väl testade. Designen på den gamla sidan höll inte riktigt för så många recept och januari 2006 registrerade vi den nya domänen saltpeppar.se.
Februari 2007 utökades kokboken med en blogg och några år senare försvann kokboksdelen och ersattes helt av bloggen. I bloggen får vi hjälp av vår kompis Maria. Tillsammans fyller vi bloggen med tips på allt från köksredskap, restaurangtips, recept, kokböcker, resereportage och tävlingar.
Närmare 20 år senare är Salt&Peppar en av Sveriges största matbloggar med runt 3000 inlägg. Vill du se en tillbakablick så klicka här för att läsa mer om när vi firade 12 år >>
När Millan flyttade hemifrån insåg hon att hon varken kunde laga mat eller hade några recept. Det var då hon började blogga om sina misslyckanden i köket, det som blev grunden till det som idag är Salt&Peppar. Än idag sköter Millan det mesta här sajten, allt från fotograferande till presskontakter.
Köket finns: ett par mil utanför Malmö.
Favoritkryddor: Örtkryddor i mängd!
Favoritmat hemma: Det mesta som innehåller massor av grönsaker.
Favoritfärdigmat: Sushi
Allergiskt mot: Det mesta i svampväg (kantareller går av någon underlig anledning bra).
Inspirerad av: Snygga kokböcker och mattidningar.
Favoritredskap: Globalknivarna och stavmixern.
Antal inlägg på Salt&Peppar: 2202
Maria är expert på tårtbakning och kakor och har gjort de mest fantastiska skapelserna. Men som om inte det vore nog är det oftast Maria som står för de stora köttbitarna här i bloggen.
Köket finns: en bit utanför Göteborg.
Favoritkryddor: Vitlök, flingsalt och färsk basilika.
Favoritmat: Varierar men är svag för grillad kycklingfilé alt. fläskfilé, potatisklyftor och någon sås/röra till.
Allergiskt mot: Paprika och valnötter. Undviker fisk och skaldjur.
Inspirerad av: Mattidningar, kokböcker och en och annan matblogg på nätet.
Favoritredskap: Gillar min Satake No Vac kniv.
Beroende av: Marabou mjölkchoklad! ;-)
Antal inlägg på Salt&Peppar: 640
Chrisse är den som tekniskt ansvarar för våra sidor. God mat är viktigt och sålänge Chrisse får god mat serverad fortsätter han att koda och underhålla sajten.
Favoritmat: kött
Allergisk mot: valnötter
Favoritingredienser: Kött
Favoritredskap i köket: Millan
Beroende av: Coca cola
Antal inlägg på Salt&Peppar: 56
Under årens gång har det hänt att våra vänner vill dela med sig av lite saker, så här presenteras våra gästbloggare.
Lena var gästskribent hos Salt&Peppar under 2013 och bloggade om mat och bakning för allergiker och då främst glutenintoleranta. Hennes man har diagnosen celiaki eller glutenintolerans, vilket innebär att att man inte kan äta mat som innehåller vete, korn eller råg.
Bor: I ett gult radhus 1 mil utanför Stockholm
Familj: Man och våra tre barn, Matilda född-02, Felix född -05 och Oliver född -11
Favoritfärdigmat: Thai
Favoritkryddor: Örter
Totte försökte under 2008 att förmedla doft och smakupplevelser från whiskeyprovningar.
Favoritkock: Alla som kan laga god mat.
Favoritkrydda: Vitlök, libbsticka, allkrydda.
Favoritdryck: Whiskey, öl och vin.
Övrigt: Är med i ett whiskeysällskap som heter Societé Spirituosa Hospitalis S.S.H.
Anna gästbloggade under 2007 om vegetariska recept, indiskt och vardagsmat.
Favoritmat: Indiskt och spanskt och sushi…och…jag äter nog det mesta. Farmors kalvdans med klarbärssylt är en höjdare. Synd att det är svårt att få tag på råmjölk nuförtiden.
Favoritkock: Anna Bergenström och min farmor
Favoritkrydda: Gills vitlök? Örtsalt! Färska kryddor.
Favoritingredienser: Skogssvamp, fetaost, soltorkade tomater, yoghurt, lamm m.m.
Hittar mina recept på: Svt.se, dn.se, tasteline.com, ica.se, tips från vänner, hederliga kokböcker. Jag fick min första kokbok i 7-årspresent. Rutiga kokboken som håller än.
Chris var vår första gästbloggare och skrev många inlägg under flera års tid.
Favoritmat: Ugnsrostade rotsaker, fisk, tzatziki.
Favoritdrycker: Vatten, tjeckisk öl, rött vin.
Äter inte: Blodkorv och ärtsoppa.
Köper gärna: Kokböcker med snygga bilder, men använder sen mest de gamla favoritkokböckerna ändå.
Klarar mig inte utan: Ost, choklad och kaffe.
Copyright © 2004 - 2024 saltpeppar.se
All Rights Reserved.