Tävling – ge oss ditt bästa grillsås-recept!

Boken Grilla med Allt om Mat

Nu är det dags att ha Salt&Peppars allra första tävling!
Priset i tävlingen är kokboken Grilla med Allt om Mat från Prisma och den kan just du vinna!

Vad du behöver göra för att vinna är att ge oss ditt absolut bästa tips på en god grillsås eller röra! För vem behöver inte tips på nya goda såser till det grillade. Det spelar ingen roll om såsen eller röran passar till kött, fisk eller grönsaker. Berätta gärna hur du brukar använda ditt recept.
De tips som låter godast kommer att testas av Salt&Peppars egna kockar och utvärderas i bloggen efter hand. Den som skickat in det godaste receptet som passar till grillat i sommar kommer att vinna boken!

Hur gör man: Du lägger in ditt recept som en kommentar till detta inlägg och du måste ha gjort kommentaren senast den 20/5.

När vet man vem som vinner: Vi kommer att avslöja vinnaren den 17/6 på Salt&Peppars blogg och då kommer vi också att behöva en adress från den som vunnit, så vi kan skicka vinsten.

Kommentarer

Karin skrev 2007-05-08 klockan 21:20

Familje favoriten har växt fram utifrån Kajsa Vargs principen under många somrar. för mig är den här såsen lika med sommar och min pappa och jag tycker att den är grymt god! Receptet måste höftas fram så jag har inga lysande mått. Olles sommarsås Gräddfil Smakfri olja typ rapsolja vinäger, helst vit salt peppar currypulver paprikapulver och det viktigaste: hackad gräslök När vi var många i sommarstugan och vi inte hade tillräckligt med gräddfil tillsattes även A- fil. Det är en häftig kombination av syra och gräslök med lite smak av kryddorna. Funkar till allt grillat men bäst till grillspett :-) Kan även användas som salladsdressing, är mums till färska tomater.

Fialia skrev 2007-05-08 klockan 21:35

Min favoritgrillsås är väldigt enkel men är supergod till allt grillat. Crème fraiche (så fet som man önskar) Hackad färsk basilika, massor Hackad rödlök Pressad citron Salt Peppar Allt blandas och får stå och dra i kylen. Smaskens!!

Susanne skrev 2007-05-09 klockan 10:29

Min absoluta favorit är en med honung och senap. Créme fraiche Honung Skånsk senap (eller annan lite grovare) Pressad vitlög Salt & peppar efter behov Allt blandas. Brukar ha ungefär lika mycket honong som senap i. Smaka av och serveras seda kall till grillat.

Lina skrev 2007-05-09 klockan 18:48

Ny favorit för i år hos oss: 1burk creme fraishe av valfri fetthalt 1msk mangochutney (jag brukar ta lite mer dock) 1pressad vitlöksklyfta 1tsk curry lite pressad citron och salt efter behag. Rör ihop och servera. Passar till både kött och kyckling.

Camilla K skrev 2007-05-09 klockan 20:31

Tror egentligen att du känner till min favoritsås sedan flera år tillbaka....men påminner dig om den på nytt: VITLÖKSSÅS 2 äggulor 2 dl matolja (någon som är lämplig till kalla såser t.ex majs-, raps- eller solrosolja. Använd helst inte olivolja eftersom det ger såsen en bismak.) salt svartpeppar några droppar citronsaft 2 pressade vitlöksklyftor 1 burk creme fraiche, gärna lätt Så här gör du: Vispa äggulorna lätt och börja sedan att vispa ner matoljan droppvis. Jätteviktigt då såsen blir tunn och blaskig om du häller i oljan för snabbt. Vispa kraftigt hela tiden med elvisp. När du sedan vispat ner all oljan och du fått en tjock kräm tillsätter du kryddor, citronsaft och vitlök. Sist tillsätter du creme fraichen. Låt såsen stå kallt en stund innan servering. Supergod till allt kött eller fågel. ___________________________________ Men faktum är att jag i år har en helt ny favorit som faktiskt ligger på delad 1:a plats. Inte är det väl fusk att skicka med båda mina favoriter? Orginalet på denna sås är en gorgonzolasås som jag gjort om en del. CAMBOZOLASÅS 2 dl creme fraiche ca 125-150g kantskuren cambozola 2 pressade vitlöksklyftor Salt & vitpeppar Rör ihop allt i en kastrull och sjud på svag värme tills osten smält. Serveras alltså varm! Jättegott till grillat kött och t.ex ugnsstekt potatis eller potatisgratäng.

Åsa skrev 2007-05-10 klockan 10:24

Hej på er! Knorrs/Blå Band mfl Berneise eller cafe de paris är ju helt OK! Inte så mycket smör som anvisas! Men visst är kalla såser goda till varmt och nygrillat. Jag brukar variera creme fraishen med Keso eller naturell grekisk/turkisk yoghurt. Man tar de kryddorna man har hemma, lite hackad lök piffar upp, blanda. Rätt roligt när jag tänker på det. Har nog aldrig haft exakt samma sås/dippa någon gång... Mvh Åsa

Berith skrev 2007-05-10 klockan 12:58

Vårt bidrag till en god sås är att blanda A-fil som finns i både 3% och lätt med dipmix. En påse mix blir lagom till en halv liter fil. En favorit till grillat är vitlöksmixen. Ett tips är att blanda dagen innan och låta stå i kylen under natten.

Stumpatösen skrev 2007-05-10 klockan 21:44

Mitt bidrag blir en enkel röra att använda istället för potatissallad. Koka pasta, ex spiraler eller penne (rör). Kyl av genom att spola av pastan i kallt vatten för då klibbar den inte ihop. Blanda pastan med turkisk eller grekisk yoghurt (8% matlagningsyoghurt eller 10%). Krydda sedan med grön pesto, salt och peppar. Mängderna bestämmer du själv - allt efter tycke och smak. Denna röra har jag gjort under flera år, den kom till som ett experiment. Men döm om min förvåning när jag läste något liknande i en tidning ifjol sommar, dock var där exakta mängder angivna...

Camilla K...igen skrev 2007-05-11 klockan 18:43

Såg nu som först att det var Chris som postat detta tävlingsinlägg. Skrev precis som om det var enbart till Millans inlägg...då jag vet att hon testat min vitlökssås för flera år sedan! //Camilla i Motala

Millan skrev 2007-05-11 klockan 19:22

CamillaK: Mmm tänk för att jag har testat den innan. Men den är väl värd att testas igen. Får ju se om något av de andra recepten knäcker den.. Tack för att du delar med dig!

Linda skrev 2007-05-11 klockan 22:10

Mitt bidrag bilr något mycket enkelt, men mycket gott :D 3-4 personer 1 burk matyoghurt en knippe med färsk basilika salt och svartpeppar från kvarn Mixa allt med en stavmixer, häll upp i en vit skål och låt stå en stund i kylskåp. Passar både till grillat och till en god matig sallad.

Ztoffe (lillebror) skrev 2007-05-13 klockan 12:50

Tzatziki Perfekt till sommaren och allt grillande. En hink med turkisk yoghurt 2 rivna gurkor 7 vitlöksklyfter Lite matolja salt/peppar Börja med att riva gurkan grovt (grova sidan på rivjärnet) i en skål. Tillsätt ca två matskedar med salt och rör om. Låt stå ca 30 min och pressa sedan ut så mycket vatten som det bara går ur gurkan (fungerar riktigt bra med en handduk). Häll upp yoghurten i en skål och lägg ner gurkan, samt pressa ner vitlöksklyfterna och häll på lite olja för smakens skull. Rör om noga och låt stå ett par timmar så vitlöken kan sätta smak på allt. Innan servering tillsätt salt och peppar efter egen smak. Ett bra tips är att göra allt dagen innan den ska ätas. Bon Appétit !

anna skrev 2007-05-18 klockan 17:50

Om man får tipsa om tillbehör så kommer några här: Avocadosallad med chilidressing 2 port 2 tomater 2 avocados ½ röd lök en liten bit gurka 1 förpackning fetaost (är det 200 g kanske?) Dressing: 4 msk olivolja 2 msk citronsaft en liten bit röd chilifrukt lite färsk timjan salt svartpeppar Hacka allt till salladen väldigt fint. Rör ihop det i en vanlig skål. Hacka timjan och röd chili och blanda dressingingredienserna efter smak. Tänk på att när man skurit röd chili ska man helst inte peta sig i ögonen eller i ansiktet överhuvudtaget, för det svider! ;) (Been there, done that) Blanda dressing med sallad, jag brukar tillsätta lite mer citron efteråt så inte avocadon blir brun. Eller varför inte göra en egen hummus? Hummus (för ganska mycket folk...hade denna på en buffé för 8 personer) 2 burkar kikärtor á 400 g 4 msk tahini 1 dl olivolja 2 msk pressad citron 2-3 pressade vitlöksklyftor 1 tsk salt 1 tsk spiskummin 1 krm cayennepeppar färsk, hackad persilja, en lagom knippe efter smak lite röd, hackad, färsk chili (om man vill ha lite mer sting) 1-3 msk vatten 1. Sila av och mixa kikärtorna. 2. Tillsätt tahini, olja, citron, vitlök, kryddor, kör det till en slät puré som ev späds med vatten. Dekorera med lite persilja.

Sandra skrev 2007-05-18 klockan 18:23

Jag brukar göra så här: 2 dl gräddfil blandas med riven pepparrot efter smak och lite pressad vitlök efter smak plus lite örtsalt

Sandra skrev 2007-05-19 klockan 15:07

Grillsås med sting: 1 dl majonäs 1 dl creme fraiche 1 dl chilisås 2 tsk worcestershiresås 2 tsk citronsaft 1 pressad vitlök sambal olek, efter tycke och smak ( jag hade i 2-3 skedar) pyttelite spiskummin lite torkad dragon svartpeppar Gör så här: Rör ihop alla ingredienser och smaka av. För mer styrka, ös på med sambal olek och vitlök eller mer citron för friskhet :) Såsen ska stå och gotta till sig i kylen över natten. Förvaras kallt! Gott till kött!

Chris skrev 2007-05-21 klockan 11:59

Det är nu försent att delta i den här tävlingen. Kockarna här på bloggen ska nu grilla i massor och testa såser. Den 17/6 kommer vi i ett inlägg här på bloggen att annonsera vem som vunnit den här tävlingen! Till dess så tackar jag så mycket för alla bidrag.

Lämna en kommentar




*