Surdgegsförsök 2 – med vildjäst denna gång

Det första försöket med en vetesurdeg gick om intet. Den dog helt enkelt och varför vette tusan. Jag tycke den startade så fint men sen efter någon dag skulle den in i kylen och väl där så ville den inte alls och dels så skiktade den sig och sen tyckte jag den bara blev tunnare och tunnare för varje dag.

Har läst om att konsistens skulle likna chokladmousse när den var färdig. Ha, ha, min var så långt ifrån det man kunde komma = ganska segflytande och absolut inte någon fluffig moussehistoria här inte.

Död levain

Jag gjorde dock ett försök ändå och satte en levain baserad på min vetesurdag som sen skulle jäsa i 6-8 timmar och då skulle storleken ha dubblerats. Insåg ganska snabbt att här händer ingenting men lät degen stå kvar och den fick även stå över natten. Det hade inte hänt ett skit, några enstaka bubblor syntes på ytan men någon direkt storleksskillnad vill jag inte tala om. Degen som var ganska lös till konsistensen hällde jag ut i komposthinken och resten av surdegen spolade jag ner i vasken redan igår.

Vetesurdeg på vildjäst av russin

Började därför om med en ny vetesurdeg igår kväll, men denna gången baserad på min vildjäst från russinen som verkar ha blivit bra. Det luktade då rejält av den när jag hällde av russinen och det bubblade och hade sig som bara den.

Denna gången så började jag som sagt var med vildjästen och använde mig av vetemjöl special från Saltå Kvarn. Vid första försökte tog jag vanligt vetemjöl från ICA eller om det var Kungsörnen. Tror det kan ha varit mjölet som var boven i dramat första gången.

Återstår att se vad som sker denna gång. Konsistensen är i alla fall betydligt mycket tjockare och det är verkligen sant att olika mjölsorter suger upp vätska olika. Det stod för övrigt i min bok också och att man får korrigera mjölmängden, det viktigaste är konsistensen. MEN hur lätt är det att korrigera när man inte vet hur konsistensen ska vara?!? Det står inte beskrivet någonstans och därför famlar i alla fall jag i blindo här.

Dags att mata surdegen som snart ska bli en Levain

Än så länge så ser det bra ut! Dags för matning av surdegen som snart ska bli en Levain. Himla bra med en digital köksvåg vid dessa moment! Så har du inte en sedan tidigare, spring genast ut och kök en sådan våg! Skulle inte klara mig utan min!

Fortsättning följer, snart dags för brödbak med denna surdeg och senare även med en Levain.

Kommentarer

anna skrev 2010-08-30 klockan 10:59

Jag måste komma på nåt bra påminnelsesystem nästa gången jag försöker sätta igång en surdegskultur. Min blev tragiskt bortglömd i skåpet ovanför kylen.

Linda - Cupcakesfluffan skrev 2010-08-30 klockan 17:39

Du skall se att det lyckas denna gång, får nog ta och mata mina egna surdegar nu tror jag, måste ta och baka lite bröd i veckan

Lämna en kommentar
*