Surdegsförsök 1 + vildjäst

Försöksverksamheten här hemma har påbörjats med såväl (vete)surdeg som vildjäst på russin. För att göra Levain så behövde jag en vetesurdeg som var startad på russin, men det tar ytterligare några extra dagar så det blev en vanlig surdeg också som gör att jag förhoppningsvis kan baka mitt första surdegsbröd några dagar tidigare.

Saltå Kvarns russin till vildjästen

Vad jag har förstått så måste man använda sig av osvavlade russin/aprikoser eller vad man nu använder för frukt, annars fungerar det inte.

Stod inget på de vanliga russinen från ICA om de var osvavlade eller ej så jag vågade inte chansa och körde på Saltå Kvarns ekologiska russin som jag läst att många andra har gjort sin vildjäst på så nu håller jag bara tummarna för att det ska fungera.

Utgår ifrån boken Bröd från Brunkebergs bageri av Heléne Johansson i detta första försök.

Blir dock lite fundersam när det kommer till min vetesurdeg som jag ska starta med min vildjäst sen. Det står bara att jag ska starta den med detta russinvatten, men sen då när jag ska mata den? Russinvattnet igen eller vanligt vatten? Någon som kan vägleda en novis så skriv gärna en kommentar hur tusan jag ska göra.

Och om jag bara ska starta den, kan jag i så fall spara resten av russinvattnet i en burk i kylskåpet och använda det vid ett senare tillfälle?

Kommentarer

Åsa skrev 2010-08-11 klockan 08:10

Hej! Jag har gjort vildjäst men använde då en annan bok. Där var det i alla fall så att vätskan höll sig i kylen i ca 3 mån. Och när jag sedan bakade med den använde jag vanligt vatten. Det var en enorm kraft i den vildjästen jag gjort, använde bara 1 msk tror jag och det räckte till en sats kanelbullar och två bröd. Fantastiskt!

Annelie och Tommy skrev 2010-08-11 klockan 08:16

Ska följa den spännande fortsättningen. Jag har bakat surdeg här i Singapore hela våren men efter sommarupphållet då vi var i Sverige var det ju ingen som matade surdegen och jag glömde frysa in den. Men jag ska snart starta upp igen. Låter spännande med russinvatten. Jag brukar baka danskt surdegsrågbröd, men det är lite knepigt med att starta upp surdegen i denna tropiska värmen mellan 30-34 grader. Så det blir nog att ha den i sovrummet med AC:n på de första dagarna innan den placeras i kylskåpet.

Linda skrev 2010-08-11 klockan 12:36

Vildjästen/Russinjästen håller 3 månader i kylen. Min vetesurdeg brukar jag förvara i kylen och mata 1 gång i veckan om jag inte bakar med den, då häller ja ut allt utom 50 gram vetesurdeg och fyller på med 100 gram vatten och 100 gram vetemjöl, låter den stå och bubbla till sig några timmar i rumsvärme innan jag stoppar in den i kylen igen. När jag bakar med vetesurdegen tar jag ut den dagen innan och matar med lika delar vatten och mjöl eller så följer jag ett recept där det står hur mycket surdeg man skall ta ut dagen innan och mata inför brödbaket dagen efter.

anna skrev 2010-08-11 klockan 12:43

Oj vad spännande! Det verkar vara höstens trend nu, har läst 3 olika bloggar som ska satsa på surdeg i höst :)

Maria skrev 2010-08-15 klockan 11:46

Tack allesammans för era erfarenhet om vildjäst och surdegar! Lär återkomma i frågan som sagt var för detta är bara början på det hela. Det ska ju bli något bröd så småning om också är tanken! ;-)

Lämna en kommentar
*