Potatisbröd och grönsakssoppa

Förra helgen så startade äntligen bondens marknad igen (www.bondensegen.com). Vi strosade runt och köpte en massa saker som vi inte visste vad vi egentligen skulle göra med. Men det hela slutade bland annat i en grönsakssoppa och ett potatisbröd. Receptet på potatisbrödet hittade vi i en av våra favoritböcker, Soppor, bröd och röror av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman.

potatisbröd

Potatisbröd
2 tunna limpor, du ser tjockleken på bröden på bilden här ovanför

50 g jäst
3 dl vatten
3 msk raps- eller solrosolja
2 tsk salt
2 dl råriven potatis
4 dl grahamsmjöl
2 dl vetekli
ca 4 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt (37 grader). Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet samt olja och salt. Blanda ner potatis, grahammjöl, vetekli och nästan allt vetemjöl och arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mera vetemjöl vid behov.

Låt degen jäsa övertäckt 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den i några minuter. Dela degen på två och lägg i smorda formar. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda på nedersta falsen i ca 40 minuter. Låt brödet svalna på ett galler.

Grönsakssoppa
Massor av säsongens rotfrukter skärs i bitar och kokas upp med vatten och färska kryddor och eventuellt grönsaksbuljong.

Helt recept hittar du här – klicka.

Kommentarer

anna skrev 2009-09-05 klockan 19:48

Bondens Egen Marknad är verkligen underbart!

Minna skrev 2009-09-06 klockan 09:31

Vad spännande med potatis i bröd. Det måste jag testa! Visst är bondens marknad härlig! Har själv fyndat en massa gott där.

Dennis skrev 2009-09-09 klockan 15:50

Gott och nyttigt. Riktig skördemat.....

Lämna en kommentar
Reklam: