Phở – Vietnamesisk nudelsoppa

I Malmö finns en mysig liten restaurang som heter Mrs Saigon. Här serveras autentiska vietnamesiska maträtter från Vietnams tre distinkta kök, det norra, det centrala och det södra köket. Jag vet egentligen inte vad det betyder, men jag vet att maten alltid brukar vara både god och prisvärd.

En av mina favoriter är deras nudelsoppa. Egentligen borde det inte vara så svårt att göra själv och när vi fick koriander i vår grönsakslåda en vecka så började experimenterandet. Visst, det mest seriösa hade ju varit att slakta kossan och göra köttbuljongen själv, men det kändes lite väl överambitiöst en tisdagskväll. Så vi körde på färdig köttbuljong som vi sen kryddade upp. Resultatet blev en mycket god soppa, dock inte alls som jag tänkt mig att den skulle smaka. Men god var den.

pho soppa

Phở – Vietnamesisk nudelsoppa
till 3 portioner

1 förpackning risnudlar

skivad ryggbiff

2 gula lökar
10 cm färsk ingefära
3 msk olja

köttbuljong
1,5 l vatten
2 stjärnanis
1 kanelstång
färsk koriander

till servering:
böngroddar (helst färska om du kan få tag i detta, annars får du skölja och fräsa upp burkgroddar i ett stekjärn först så att du blir av med så mycket som möjligt av vätskan.)
1 lime
1 fint strimlad chili
4 salladslökar
färsk koriander
ev. peppar

pho soppa

Tillaga nudlarna enligt förpackningen

Skär ryggbiffen i tunna strimlor och stek upp. Lägg åt sidan.

Skala löken och skär i halvor. Skrubba ingefäran lätt och dela på längden en eller flera gånger. Lägg lök och ingefära i en stor kastrull. Fräs i olja några minuter.

pho soppa

Häll i buljong, vatten, stjärnanis, kanelstång och några kvistar koriander. Låt puttra 20-30 minuter.

Sila bort alla kryddor och lök från fonden. Plocka upp löken och skär i tunna strimlor.

Dela upp nudlarna i 3-4 skålar. Lägg på lök, böngroddar, kött, chili, finhackad salladslök, klippt koriander och lime. Krydda eventuellt med lite nymalen peppar på toppen. Häll över fonden och servera direkt.

Lämna en kommentar
Reklam: