Nationaldag och Danmark

Igår var det Sveriges nationaldag och även första gången på typ 10-15 år då jag inte haft någon spelning. Missförstå mig inte, jag tycker att tanken med nationaldagen är trevlig, men efter att ha spelat på nationaldagsfirande runt om i Skåne, oftast på flera ställen varje år, så är jag inte fullt så förtjust i det. Låt mig berätta hur ett typiskt nationaldagsfirande går till.

Musikkåren marscherar genom staden/byn tillsammans med massa lokala grupper, som folkdanslag, idrottsföreningar och andra klubbar. Längs vägen kan det ibland stå lite folk men inte speciellt mycket.

Oavsett vilket håla man befinner sig i så är det i princip samma tal som hålls. En herre i 50 års-åldern berättar någon anekdot om när han var ung och på något sätt tog sig fram i vårt vackra land. Efter 10 minuter så skruvar folk irriterat på sig och undrar när gubben ska bli färdig. Men talet fortsätter en stund till och vi ska tacka alla invadrare för att de förgyller vårt land och hälsa alla nya svenskar välkomna. Den här sista punkten verkar vara väldigt viktig, för alla tar upp det.

Sen är det dags för uppvisningar. Gymnastikgruppen ska visa sina saker, gärna till något förinspelat band och en anläggning som skorrar så mycket att ingen knappt hör musiken.

Därefter är det dags för flaggutdelning. *gäsp* Vid det här laget börjar man bli ganska trött på det hela. Men sen har det gått ungefär en timme och eländet är äntligen slut.

Finns det verkligen inget bättre sätt att hedra vår nationaldag på?

Nä, så i år valde jag att fly landet till ett soligt Danmark istället.

Fikadags vid havet

Vi körde över bron och upp mot Helsingör. På vägen stannade vi till vid havet för lite picknick.

Chrisses skor

Chrisse passade på att sätta skorna och bada fötterna lite :)

Citronträd

Vi åkte upp till Helsingör där vi gick omkring och strosade i solsken och åt glass.

Helsingör Kaffe & Thehus

Vi besökte även den mysiga tebutiken “Helsingör Kaffe & Thehus“. En tebutik som förstått det där med att man säljer mer om kunderna själva får en möjlighet att lukta sig fram. Så jag köpte några smaskiga sorter med mig hem :)

Sen åkte vi vidare till Köpenhamn och besökte Bilka och fyllde på matförråden ganska rejält. Det är inte billigare än i Sverige, men det finns så mycket spännande saker som inte finns hemma.

Mat på Bilka

Vi passade även på att äta i Bistron på Bilka. Halvsunkig mat men man blir mätt. På fotot syns min Herrgårdsbiff med pommes och majs.

Tack till Marie & Christer för en härlig dag!

Kommentarer

Chrisse skrev 2007-06-08 klockan 17:22

Jag kan fylla i att öresund är väldigt kallt änsålänge! Doppa fötterna går an men inte mer än så!

Freddy skrev 2007-06-09 klockan 10:53

hehe. mitt i prick. själv jobbade jag. ite för jag vet varför, det var knappt någon som trodde vi hade öppet... jaja. men snabba pengar :-)

Lämna en kommentar
*