Morots- och bondbönsrisotto

Våra egna små mörötter började äntligen bli färdiga och detta firades genom att laga denna fantastiska risotto. Som vanligt, använd bra rårvaror för att få någon smak på detta. Det måste vara parmesan med riktigt mycket smak, precis som morötterna. Ren njutning tycker både jag och Chrisse.

bondbönsrisotto

Morots- och bondbönsrisotto
till 4 portioner

1 msk raps- eller olivolja
40 g smör
1 stor gul lök, finhackad

ca 8 dl grönsakbuljong
200 g risottoris
1 dl torrt vitt vin
250 – 300 g späda morötter, skrubbade och halverade eller kvartade på längden

150 g späda bondbönor
20 g parmesan
en näve bladpersilja, hackad
havssalt och nymalen svartpeppar

till servering:
fin olivolja

Hetta upp olja och 25 g smör i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i löken och stek den varsamt 8-10 minuter, tills den är mjuk. Koka undertiden upp buljongen och låt den sedan sjuda på mycket låg värme.

Rör ner riset i löken, tillaga en eller ett par minuter och rör sedan om igen. Tillsätt vinet och låt det puttra några minuter, rör emellanåt, tills det kokat in.

Tillsätt nu den varma buljongen, ungefär en fjärdedel i taget, och se till att varje omgång kokar in helt innan nästa tillsätts. Håll risotton sjudande och rör om ofta. Det borde ta 20-25 minuter innan buljongen kokat och riset är färdigt men fortfarande al dente. Tillsätt morötterna när riset kokat ungefär 12 minuter och bondbönorna bara ett par minuter innan riset är färdigt.

Stäng av värmen när riset och grönsakerna är färdiga. Strö över osten och klicka resterande smör på risotton, lägg på lock och låt stå ett par minuter. Rör sedan ner den smälta osten och smöret i risotton tillsammans med det mesta av persiljan samt salt och peppar efter smak.

Fördela risotton på tallrikar. Strö över resten av persiljan, ringla över lite olja och dra ett varm med pepparkvarnen före servering.

Källa: Detta är ännu ett recept hämtat från min favoritkokbok – Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall

Kommentarer

Erica skrev 2013-10-09 klockan 21:48

Det ser fantastiskt gott ut! :-D För övrigt så har jag låtit ännu ett av era recept få ta plats i min blogg, dvs. receptet på ädelcheesecaken med papparkaksbotten. Jag har gjort den flera gånger till jul, och tycker att den är riktigt god.

Lämna en kommentar
Reklam: