Köttfärspaj med havretäcke

Från Tobbe fick vi det här receptet som vi blev nyfikna på att testa.


Köttfärspaj med havretäcke

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
200 g smör eller margarin
3 msk vatten

Fyllning:
1 kg bland-, fläsk- eller nötfärs
2 gula lökar
olivolja till stekning
1 brk krossade tomater
200 g tomatpuré
1 msk socker
1 msk torkad basilika
3 msk Sambal Oelek
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar

Täcke:
5 dl riven ost
3 dl havregryn
1 ägg
1 dl mjölk

Mät upp mjöl och havregryn i en skål och blanda samman. Lägg i kyskåpskallt matfett, skuret i små bitar. finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.

Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan.

Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter, rör om då och då, och tag sedan grytan från värmen.

Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor eller två mindre pajer. Nagga bottnen med en gaffel.

Lägg köttfärsfyllningen i formen, jämnt fördelat över hela.

Blanda riven ost och havregryn i en skål. Vispa samman ägg och mjölk med en gaffel och blanda sedan väl med ost och havregryn. Fördela ostmassan jämnt över hela pajen.

Grädda på nedersta falsen i 200° tills osttäcket fått fin färg, cirka 40 minuter.

Servera pajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche och en blandad sallad.

Och? 1kg köttfärs är i mesta laget för 2 personer, så vi halverade fyllningen. Det var gott med det krispigare täcket på pajen och det såg riktigt snyggt ut. Annars blev vi inte speciellt imponerade. En stark köttfärspaj helt enkelt. Ganska tråkig. Fördelen är att det blir mycket mat så ett par bitar åkte i frysen och kommer användas till lunchlådan. Men vi kommer vi tyvärr inte att göra den igen. Är du sugen på köttfärspaj rekommenderar vi istället Kerstins currydoftande köttfärspaj. Den är riktigt god!

Kommentarer

Tobbe skrev 2008-05-25 klockan 10:59

Receptet är för 6-8 portioner och avpassat för en familj, så givetvis blir 1 kg färs för mycket för 2 personer... *ler* Men, om man minskar på fyllningen bör man ju också minska på resten i proportion till den mindre mängden fyllning...

Millan skrev 2008-05-25 klockan 12:43

Tobbe: Proportionerna var det inga problem med.

Jennifer skrev 2008-05-25 klockan 13:26

Låter gott och ser gott ut :) Får väl testa det imorgon och handla till det idag!

KarinW skrev 2008-05-26 klockan 22:16

Spännande med havregryn och ost på toppen,måste nog testa det!

Jassu skrev 2008-05-31 klockan 20:32

åh, det här måste jag prova någon gång! havretäcket gör det lite annorlunda, spännande!

Lämna en kommentar




*