Klassiska goda kanelbullar
Kanelbullar
ca 40 bullar
150 gr smör
5 dl mjölk
1 paket jäst för söta degar
½ tsk salt
1 dl socker
ca 1,4 liter vetemjöl
fyllning:
250 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk kanel
pensling och garnering:
1 ägg
ev. pärlsocker
tips:
1 tsk malen kardemumma i smeten gör om möjligt bullarna ännu godare!
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandingen blir fingervarm (+37 grader).
Lös upp jästen med lite av degspadet. Häll i resten av vätskan.
Blanda i salt och socker och drygt 2/3 av mjölet. Arbeta degen smidig, ca 4 minuter om du använder en assistens och ca 8 min om du arbetar degen för hand.
Tillsätt ev. ytterligare mjöl om degen känns för kladdig, men spara ca 1 dl till utbaket.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i två delar.
Kavla ut den ena degbiten till en rektangulär kaka. Blanda fyllningen i en skål och bred sedan ut på degen. Rulla ihop och skär varje rulle i ca 20 bitar.
Ställ degen i pappersformar eller på bakplåtspapper med snittytan uppåt. Låt bullarna jäsa övertäcka med en bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ihop ägget och pensla de jästa bullarna. Strö ev. över lite pärlsocker på varje bulle. Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-8 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Tack till Maria, cyberoasen.se för receptet!
Lämna en kommentar