Kalljästa källarfranska

maria_130113d

Att kunna njuta av nybakat bröd till frukosten är riktigt lyxigt. Därför fick det bli kalljästa källarfranska idag. När de fortfarande är lite varma med smör och ost tycker jag är gudomligt gott. Dessa frallor fungerar dock med vilket pålägg som helst, men låt dem svalna helt i så fall.

Nackdelen är att jag upplever att frallorna kan bli något torra om de inte går åt på en gång. Tipset är då att frysa ner de frallor som blir över efter frukosten och sedan ta upp och tina så många som går åt nästa gång. Värm dem gärna lite i ugnen så blir de som nybakade igen!

Ingredienser till ca 16 frallor

25 gr jäst
1 tsk salt
15 gr ljus sirap
5 dl kall mjölk
50 gram smör
750 gram vetemjöl

Gör så här:
1. Smält smöret och låt det svalna, alternativt använd flytande Smör & Raposolja så slipper du vänta på att det ska svalna.
2. Smula ner jästen i en bunke, häll över den kalla mjölken och rör ut jästen väl.
3. Ha i smöret och tillsätt sedan sirap och salt. Blanda samman allt väl.
4. Tillsätt mjölet och arbeta degen i ca 5 minuter med maskin. Minst det dubbla om du gör degen för hand.
5. Täck degen med plastfolie och ställ in den i kylskåpet över natten.
6. Nästa morgon så sätter du ugnen på 200 grader.

Kalljästa källarfranska

7. Ta ut degen och stjälp upp den på ett mjölat bakbord. Pudra över lite mjöl och platta sedan ut degen till en rektangel. Skär därefter degen i lämpliga bitar med hjälp av en degskrapa eller en vass kniv.

maria_130113b

8. Placera brödbitarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck över dem och låt dem jäsa i 10-15 minuter.
9. Grädde dem i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Passa och ta ut dem när du tycker att de har fått tillräckligt mycket färg.

maria_130113c

10. Låt brödet svalna på ett galler.
11. Ät och njut!
12. Frys in de som inte gick åt och njut en annan dag.

Smaklig frukost!

Kommentarer

Mårtenssons kök skrev 2013-01-27 klockan 22:09

Vi är helt frälsta på kalljäst bröd och bullar, det kan absolut inte bli smidigare och bättre till helgernas frukostar. Vi har testat en hel del recept men detta är nytt och det ska absolut provas!

Maria skrev 2013-01-28 klockan 18:08

Mårtenssons kök: Hör av er och berätta vad ni tyckte!

Mårtenssons kök skrev 2013-02-03 klockan 11:00

Nu sitter vi här och njuter av våra nybakade bullar, vilken härlig start på söndagen! Enkla att baka, både kvällen innan och på morgonen, och precis så där mjuka och fluffiga som vi vill ha dom. Ett tips till andra som gärna bakar frallor och bröd är att sticka i en ugnstermometer i en bulle efter en stund, när dom är upp i 97-98 grader är brödet/bullarna klara. Tack för receptet, det kommer vi att skicka vidare i vårt kök:) Ha en skön söndag

Lämna en kommentar
Reklam: