Julbord hos Millan & Chrisse 2011

Här kommer så den utlovade rapporten från årets julbord hemma hos oss. Själva ser vi det här inlägget som inspiration inför nästa år och jag hoppas att även ni läsare får lite tips inför nästa år eller kanske förslag på lite nya sillar inför påsk.

Julaftonsfirandet inleds på eftermiddagen med glögg och tilltugg.

Glögg med och utan alkohol
Nötter & russin
Pepparkakor med oströra

Oströra:Kvällen innan; Mixra samman 200 g chevré med 100 g philadelphiaost. Låt stå kallt över natten. Servera ihop med pepparkakorna.
En riktig vuxenröra som blev väldigt uppskattad som variation till den vanliga mögelosten.

Sen är det så äntligen dags att börja äta sill och lax. Till det serveras dessutom flera sallader, ägg, bröd, ost, smör och rökt ål.

Melonsallad (ruccola, melon, rödlök, salt & peppar)
Rödkålssallad (strimlad rödkål, grovrivna morötter, skalet från 1 apelsin + saften från 1/2 apelsin, vitvinsvinäger, olivolja och peppar)
Rödbetssallad (koka rödbetor och tunnskiva dem, lägg över fetaost, ruccola, peppar)


Den kallrökta Laxen serveras med creme fraich, hackad rödlök och ishavsrom


Länk: Sivs löksill
Länk: Brantevikssill
Länk: Netas julsill
Länk: Gubbhyllans apelsinsill

God mat och trevligt sällskap = lyckad julafton.

..och däremellan kommer Janssons
Fast det glömde jag att fotografera.

Vidare mot köttbullar, prinskorv och julskinka!

Köttbullar, Prinskorv, Julskinka, Österlensenap, Senapssås, Brunkål, Julkryddad brysselkål, Leverkorv & rödbetssallad.

Senapssås: Blanda valfri mängd senap med turkisk yoghurt.
En syrlig sås som passar perfekt ihop med skinkan.


Julkryddad brysselkål
Jag minns inte riktigt hur jag gjorde, men ungefär såhär: Förkoka brysselkålen på förmiddagen. Låt dem fortfarande ha mycket tugg i sig. När det är dags att äta, smält en rejäl klick smör i en stekpanna tillsammans med 2 kanelstänger, 1 anis, 5 nejlikor och 5 kryddpepparkorn. Smöret ska ta smak av kryddorna, men akta så att du inte bränner smöret. Lägg sedan ner brysselkålen och låt dem bli varma.


Mannerström gör ofta svåra recept tycker vi. Det är många ingredienser och det tar tid, men killen vet vad han sysslar med. Den här griljeringen gjorde succé med sin juliga kryddning.
Länk: Mannerströms griljerade julskinka

Sen fick det bli en rejäl paus med julklappsutdelning innan någon av oss orkade äta Ris a´la maltan, som serveras med jordgubbssylt.

Hur gick det för er på julafton? Lagade ni något riktigt gott eller blev ni bjudna på någon höjdare? Berätta gärna :)

Kommentarer

Berith skrev 2011-12-27 klockan 09:08

Så mycket godsaker och allt lika gott! Det var ännu en mycket trevlig och god julafton! Tusen tack!

freddy skrev 2011-12-27 klockan 10:03

Oj vad snyggt!

pia skrev 2011-12-27 klockan 19:57

Det ser helt fantastiskt ut! Men ni, varför ål? Den är grymt utrotningshotad!

Mårtenssons kök skrev 2011-12-28 klockan 17:56

Gott gott, apelsinsillen har vi redan bokmärkt tills nästa sillinläggning står för dörren! En riktigt god fortsättning på er.

Ann Charlott Nordström skrev 2011-12-28 klockan 21:34

Ål - var lyckades du få tag på den. Jag letade som en galning men blev tyvärr utan... fick gå ändå men oh vad jag saknade den.

Millan skrev 2011-12-28 klockan 21:45

Pia: Resten av året tänker vi mycket på vad vi köper och försöker hålla oss till ekologiskt och kravmärkt. Men just till jul tycker vi att vi kan unna oss vars en liten bit ål. Dessutom är det väldigt svårt att hålla koll på vad som är ok att äta och när. Beror på var man läser tycker vi. Ann Charlott: Fiskehoddorna i Malmö :) Dels går det bra att förbeställa, men de har även dagarna innan jul. Vi köper även sillfiléer och laxen där. Alltid lika hög kvalitet och faktiskt bra priser också.

Lämna en kommentar




*