Julaftonsfirande 2012

Så var julfirandet över för iår och som vanligt kommer här en liten rapport :)

När vi samlas börjar vi som vanligt med lite glögg och tillbehör. En av årets nyheter som definivit kommer att följa med till nästa år är Maries pepparkaksgrissini med ostsås. Fantastiskt goda och dessutom lätta att göra.

pepparkaksgrisini

Maries pepparkaksgrissini med grönmögelsås
500 g färdig pepparkaksdeg
1 apelsin

Riv skalet från apelsinen och blanda med degen. Rulla ut till 30 smala längder på bakplåtspapper. Sätt in i ugnen, 225 grader ca: 6-7 minuter.

Sås:
125 g mögelost (Marie använde Saint Agur)
blandas med 2 dl lättcremefraiche

kex
Dessutom fanns det kex, chevre, fikon och fikonmarmelad.

Efter glöggen är det äntligen dags att sätta sig till bords för att börja med julmaten :)

julbordet

fänkålssill

Först ut är som vanligt sill & lax. I år bjöds det på:

Fänkålssill (i mitten på fotot)
Brantevikssill (i underkant på fotot)
Mormor sivs löksill
Romsill (se nedan)

romsill
Romsill med dill och gräslök
1 burk inläggningssill

2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1/2 burk rom (ca 40 g)
2-4 msk hackad dill
2-4 msk hackad gräslök
peppar

Skölj sillen i kallt vatten och låt rinna av. Skär i bitar.

Blanda alla ingredienserna till såsen och rör om ordentligt. Lägg i sillen och låt dra över natten i kylskåp.

lax

Ljuvlig lax serverad med rom, creme fraich och hackad rödlök.

jansson

Jansson

julskinka prinskorvar

Julskinka, köttbullar & prinskorvar. I bakgrunden skymtar även en brietårta med topping av valnötter, pinjenötter och hackade aprikoser.

brunkål

Brunkål och rödkål (fast det var nog tveksamt om någon ens åt av rödkålen).

risgrynsgröt

Därefter en stund i soffan med julklappar och lite choklad innan vi avslutade kvällen med Ris a´la malta, som serveras med jordgubbssylt.

Jag hoppas att ni alla hade en riktigt härlig julafton! Och om ni gjorde något riktigt gott hoppas jag att ni delar med er av receptet!

Lämna en kommentar




*