Jamie Olivers purjolökspaj med kalkon

Från Jamie Olivers julprogram med hur man tillagar rester kommer det här läckra receptet. God mat till såväl vardag som lyxiga söndagar. Redan ett favoritrecept här hemma! Läckert med smördegstäcket dessutom. Däremot tycker jag att det är synd att dränka våra fina svenska ärtor med smör och citron. Men det är ju ingen som tvingar en till det ;)

purjolökspaj

Jamie Olivers purjolökspaj med kalkon
till 6 portioner

2 paket bacon
lite färsk timjan
olivolja
600 g purjolök
1 dl vatten
salt & peppar

800 g vitt kalkonkött, i stora bitar (just den här gången körde vi med en grillad kyckling, vilket fungerar bra)
3 msk vetemjöl + någon matsked för att reda såsen
1 liter kycklingbuljong
4 msk crème fraiche

ev. soya för att smaksätta/färgsätta såsen

500 g smördeg
ev. 4 skalade rostade kastanjer
ev. färska salviablad
1 ägg

tillbehör:
gröna ärtor
smör
citronsaft
salt & peppar

Värm ugnen till 200 grader.

Klipp baconet i mindre bitar och fräs i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt finklippt timjan. Tvätta och skär purjolöken i skivor och lägg i. Låt det fräsa upp och några minuter och sänk sedan värmen och lägg på locket. Låt puttra ca 20 minuter på svag värme. Tillsätt eventuellt 1 dl vatten om det börjar brännas. Rör om med jämna mellanrum.

fyllningen

När purjolöken är klar, lägg i kalkonköttet och rör om. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt buljong och creme fraiche. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen genom en sil (purjolöksröran ska ner i pajen medan vätskan du silar ut kommer bli sås).

fyllningen och såsen

Fördela fyllningen i en ugnsform, ungefär 20 x 30 cm.

rostade kastjanjer

smördeg med kastanjer och salvia

Överkurs: Detta är egentligen helt onödigt skulle jag vilja påstå. Smaken av kastanj försvinner helt och nästan även salvian. Så vill du spara tid och pengar, använd smördegen som den är. Kavla ut smördegen så att den blir dubbelt så stor som formen. Skala och krossa kastanjerna och fördela tillsammans med några salviablad. Vik ihop smördegen på mitten. Lägg över formen. Pensla med ett uppvispat ägg. Skär skåror i degen.

OBS: Våra svenska kastanjer är tydligen giftiga har jag läst på flera obekräftade källor på nätet. Dessa köpte vi i butik och jag har inte en aning om var de kommer ifrån. Ändarna skars bort och sen ugnsbakade vi dem 20 minuter.

Normalt: Om du köpt färdig smördeg är det bara att rulla ut den över formen nu. Vi har flera gånger köpt ICAs 250g/rulle och lagt två lager direkt på varandra. Pensla med ett uppvispat ägg och skär skåror i degen.

färdig paj

Baka pajen i mitten på ugnen ca 30 minuter, tills den fått snygg färg.

Koka upp såsen och red av med mjöl.

Koka upp ärtorna och lägg i en klick smör, citronsaft, salt & peppar.

Servera pajen med sås och gröna ärtor.

Källa: Fritt tolkat från detta:
http://www.jamieoliver.com/recipes/turkey-recipes/turkey-and-sweet-leek-pie

Kommentarer

Linn skrev 2013-01-16 klockan 21:09

Så här ligger det till med kastanjerna. Det träd som vi i dagligt tal i Sveirge kallar för Kastanj heter egentligen Hästkastanj (vetenskapligt namn Aesculus hippocastanum). Dessa kastanjerna ska man INTE äta. Dom är giftiga. Kastanjerna som man äter kommer från ett annat träd som heter Kastanj, eller äkta Kastanj (på latin Castanea sativa. Det finns äkta Kastanj i Sverige också dock är det mycket mer ovanligt och de klarar sig bara i södra Sverige. Man bör alltså veta vad man gör om man ska ut och plocka kastanjer. Men träden och kastanjerna ser olika ut om man vet vad man ska titta efter :)

Chrisse skrev 2013-01-16 klockan 21:39

Tack för infon Linn. Det blir till att köpa i butik i fortsättningen också då alltså :)

Kalkon- och purjolökspaj med sås och ärtor - Barnfamilj.se skrev 2017-11-27 klockan 12:27

[…] Denna paj (som är en fri tolkning av saltpeppar.se:s fria tolkning av Jamie Olivers “Turkey and sweet leek pie“) gjordes av rester av det […]

Lämna en kommentar
Reklam: