Jag dog i Barcelona av Claes Grill

Författarcoachen Ann Ljungberg åker just nu runt på bloggturné med sitt bokförlags nya författare Claes Grill. Varje vardag under tiden 27/8-14/9 besöker de en ny blogg och den 12/9 kommer de hit på besök.

Claes har skrivit en spänningsroman – “Jag dog i Barcelona“, som jag just läst och tänkte skriva en liten recension på. Frågan som genast dyker upp är; Vad har en spänningsroman i en matblogg att göra? Har jag blivit mutad?

Men jag ska börja med att berätta ännu en sak om Claes som gör att förutsättningarna ser annorlunda ut, nämligen att han är ledamot av Gastronomiska Akademien. Och att en kokbok med alla recepten från boken är på gång.

Om boken
Jag dog i Barcelona av Claes Grill (ISBN 978-91-976266-1-3)

När den svenske försäljaren Tomas Lidner möter den spanske advokaten David Coello i Madrid, förändras bådas liv. De är påfallande lika varandra — men alla lär ju ha en dubbelgångare någonstans. De bestämmer sig för att byta plats med varandra för en helg. Tomas njuter av det bekväma livet i Davids luxuösa villa och blir blixtförälskad i hans vackra fru. Men friden varar inte länge. Tomas likhet med David skapar förvecklingar och snart dras han mot sin vilja in i den organiserade brottslighetens toppskikt. Under den livsfarliga balansgången mellan brott och hederlighet förändras Tomas och blir själv en mördare.

Jag håller verkligen med om att boken är en spänningsroman och plötsligt så förstår jag lite mer varför de väljer att göra ett nerslag i en matblogg på sin turne. Miljöerna i boken beskrivs ofta med hjälp av mat. I de dyra och fina hemmen serveras fin dyr mat, medan det i de lite sämre hemmen serveras minst lika fin mat, men ändå “billigare” på något vis.

“De svarta musslorna simmade i sin sky med hackad chalottenlök och persilja och doftade härligt av vitt vin. Underbart gott var det. Sedan kom en skiva rosastekt lamm, som serverades med ärtor, som fått bärssera i lite smör och sin egen fuktighet tillsammans med några salladsblad och finskuren purjolök.”

Boken är välskriven och språket målande vackert. Jag ser med glädje fram emot fler böcker av Claes, även om ett visst faktafel stör mig. Utan att avslöja förmycket av handlingen

” ..till Köpenhamn, (..) färja över till Malmö eller Limhamn.”

Det är nästan 10 år sedan bron öppnades och nästan direkt därefter slutade färjorna att gå.. (Med undantag från en färja som försökte köra några turistturer på sommaren men som även den fick stänga.)

Jag återkommer med provlagning av ett recept och sen kommer intervjun med Ann den 12:e!

Lite länkar:
Alf bokförlag – http://www.alfbok.se/
Anns blogg – http://ordenrunt.blogspot.com/

Lämna en kommentar