Italiensk köttfärslimpa

Ett riktigt favoritrecept här hemma. Saftigt och gott. Passar dessutom utmärkt i lunchlådan och går att frysa.

italienskkottfars

Italiensk köttfärslimpa

800 g nötfärs
1 gul lök
3 dl vatten
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
3 msk fond
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1 dl riven parmesanost

Fyllning:
7 soltorkade tomater
ca 1/2 kruka basilika
ca 1/4 kruka timjan
1 kula mozzarellaost (ca 125 g)

till servering:
potatis (kokt eller stekt)
sås (passar med en brunsås, örtsås eller svampsås)

Sallad

 

Blanda vatten, ströbröd och potatismjöl i en skål. Låt stå en stund för att svälla.

Finhacka löken och bryn den så att den mjuknar, men utan att den tar färg.

Blanda ner fonden samt salt och peppar i ströbrödsblandningen. Vänd ner löken. Vänd ner köttfärsen och blanda runt. (Jag använder elvisp med degkrokar. Se bara till att inte vispa för mycket, då blir alltsammans väldigt segt!)

Blanda i ägget, och vänd ner parmesanosten.

Bred ut två ark gladpack som går omlott på en stor skärbräda. Bred ut smeten över gladpacken, ca 30 x 40 cm.

Fyllningen:
Finhacka basilikan och timjan och strö över. Klipp/finhacka tomaterna och strö över. Strö över osten skuren i mindre kuber. Se till så att osten inte hamnar för långt ut på kanterna bara, för det lär bara rinna ut i så fall.

Ta tag i gladpacken och rulla ihop, ungefär som när du rullar ihop en rulltårta. Lägg köttfärslimpan i en ugnsform, med skarven neråt. Se till så att ändarna är ihopsatta, annars rinner fyllninge ut!

Grädda i 225 grader tills köttfärslimpan har en innertemperatur på 70 grader, vilket tar ungefär 25 minuter.

Serveras med potatis, sås och en sallad.

Tack till Maria, cyberoasen.se för receptet!

Lämna en kommentar




*