Höstgryta med smak av äpple, bacon och champinjoner

maria_151114e

4-5 portioner
Ingredienser:

500 gr benfri högrev
1 st gul lök
1,5 msk kalvfond
1 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré
0,5 msk kinesisk soja
3 dl vatten
200-300 gr färska champinjoner
1 pkt (140 gr) bacon
2 st äpplen
2 dl (lätt) crème fraiche
smör, salt, svartpeppar, persilja

Gör så här:
1. Tärna köttet i bitar om ca 3×3 cm. Bryn dem i en varm pannan, krydda med salt och peppar (sparsamt). Lägg åt sidan och bryn köttet i omgångar.

2. Hacka löken och lägg över löken samt köttet i en stekgryta.

3. Ha i fond, peppar, tomatpuré och soja samt vattnet och blanda runt.

Höstgryta med smak av bacon, äpple och svamp

4. Låt grytan koka under lock ca 2-3 tim.

5. Skär svampen i bitar och baconet i strimlor. Kärna ur äpplena och skär i bitar.

maria_151114b

6. Koka upp grytan med crème fraiche.

7. Stek baconet och lått det rinna av på en bit hushållspapper.

8. Kvarta champinjonerna och stek dem med lite smör, salta och peppar.

9. Kärna ur äpplet och skär det i bitar.

maria_151114c

10. Vänd ner bacon, svamp och äppelbitar och rör runt. Låt koka någon minut.

maria_151114d

11. Strö över persilja och servera med t.ex. pressad potatis.

Källa: Arla, men små justeringar av mig.

Marias kommentar:

I originalreceptet så står det att grytan bara ska koka i en timme, vilket jag tycker är på tok för lite tid när man använder sig av högrev. Jag valde därför att koka i närmare 3 timmar. Känn efter att köttet är så mört som du önskar innan du har i crème fraichen. Det stod inte heller något om att man skulle salta eller peppra köttet när man bryner på det. Även om det har kokat i såsen i flera timmar så tyckte jag att en omgång med salt- och pepparkvarnen över köttet hade höjt smakerna några snäpp.

Pressad potatis till är gott, annars fungerar såväl kokt potatis som mos minst lika bra. Ris är ett alternativ om du inte är så förtjust i potatis.

Lämna en kommentar




*