Grillade revbenspjäll

Fick möjlighet att testa Scans revbensspjäll av Rapsgris och vi tog tillfället i akt vad som var en av de sista varma helgerna. Solen strålade och vi kunde sitta ute på altanen och äta fast det var i början på september månad. Underbart!

Jag äter inte revbensspjäll själv och har därför aldrig tillagat det heller. Efter lite efterforskningar så kom jag fram till att det vore en bra idé att förkoka dem och sedan pensla på en glaze vid själva grillmomentet. Då borde de bli så där härligt möra och ändå behålla saftigheten och få en god smak.

Förkokning av Scan revbensspjäll av rapsgris

Putsade till revbensspjällen och la dem i en stor gryta med en lag och lät dem sedan koka på svag värme i 1-1,5 h.

Lät dem sedan kallna i lagen och de fick även ligga kvar i lagen över natten i kylen. Allt för att de skulle få så mycket smak som möjligt och vara extra möra och fina.

Lag:
Vatten så att det precis täcker revbensspjällen
1 klyftad gul lök
1-2 vitlöksklyftor
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 tsk salt/liter vatten

Förkokta revbensspjäll i väntan på grillning

Revbenspjällen såg inte mycket ut för världen efter själva förkokningen. Ganska bleka och intetsägande.

Grillade revbensspjäll med glaze

Vid själva grillningen så penslade jag på ett lager glaze på varje sida och la dem sedan på den heta grillen. Vände flera gånger så att glazen inte skulle bli för bränd. Passade även på att pensla på mera under tiden jag grillade. Sänkte sedan värmen och grillade på svag-medelhög temperatur (använder gasolgrill!).

Grillade revbensspjäll av Scan rapsgris

Förste provsmakare fick bli mina föräldrar då båda äter revbensspjäll och tycker det är gott, särskilt min pappa.

Dessa fick tummen upp! De var väldigt saftiga och möra. Enormt goda rent ut sagt! Härligt att jag hade lyckats med detta projekt. Svårt att tillaga något man själv aldrig har ätit och inte är så intresserad av att äta. Varför jag inte vill prova? Jag tycker det är lite obehagligt att sitta och gnaga direkt från ett ben. Varför vet jag inte, men så är det i alla fall. Resterna fick följa med hem i en doggy-bag. De var goda även dagen efter låter mina provsmakare hälsa!

Marias kommentar:
Det här tar tid att tillaga och kräver en del planering. Du bör rimligen koka revbenen dagen innan så att de hinner kallna i lagen och bli så där härligt möra. Dagen efter är det dags att koka glazen och sedan är det dags för grillningen.

Jag serverade strimlad ugnsbakad potatis (typ som pommes frittes) och coleslaw till.

Kommentarer

Kerstin skrev 2013-10-03 klockan 00:26

Det var jättegott, och den hemmagjorda glazen var mycket god. Doggy bagen gladde din fader! 😊

Lämna en kommentar
Reklam: