Fudge med smak av tranbär och syltad ingefära

Ingredienser:
4,5 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gr torkade tranbär
2 “bollar” syltad ingefära

Gör så här:
1. Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper.
2. Blanda socker, grädde, mjölk och sirpa i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig.
3. När det börjar koka, sluta rör och låt smeten koka upp till 115 grader eller tills den håller för trådprovet (en droppe av smeten ska kunna dras till trådar mellan fingrarna). Det tar 40-60 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna i 5 minuter.

Fudge med tranbär och syltad ingefära

4. Tillsätta vaniljsockret och rör kraftigt med en träsked i 10 minuter eller tills smeten börjar tjockna och tappar sin glans.

Fudge med tranbär och syltad ingefära

5. Rör ner tranbär och hackad ingefära. Håll upp i formen släta till ytan. Låt den svalna helt i rumstemperatur. Förvara fudgen svalt i en lufttät burk.

Källa: Coop.se

Marias kommentar:
Den här fudgen tog en halv evighet och lite till att göra p.g.a. att den skulle kokas så lång tid. Dessutom är det ett evigt rörande tyckte jag. Detta blir en sockrig fudge och lite torr och smulig i konsistensen i jämförelse med den fudge som jag brukar göra som är baserad på skumtomtar eller annat segt godis.

Jag gillade smaken av tranbär och ingefära, men upplevde nog att den blev i sockersötaste laget och tror därför jag satsar på att ha i tranbären och den syltade ingefära i mitt vanliga fudgerecept nästa år om jag ska göra om den.

Lämna en kommentar
Reklam: