Fläskfilé med gräddstuvad purjolök och senapssky

4-6 portioner

Ingredienser:
600 gr putsat fläskfilé
1 stor purjolök
2,5 dl matlagningsgrädde (valfri fetthalt)
4 schalottenlökar
3 dl köttbuljong (tärning eller fond)
1 dl rödvin
1 msk dijonsenap
soja
maizena redning
smör

8-10 medelstora potatisar
olja
salt, peppar

Källa: min mamma, men orginalreceptet kommer troligen från Vivo (numera VI-butikerna).

Gör så här:
1. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den hastigt i lite smör. Slå på buljongen och vinet och låt det koka ihop i 3-4 minuter. Red av med Maizena redning till lagom konsistens. Smaka av skyn med senap, salt, peppar och ev. lite soja. Ställ åt sidan.

2. Strimla purjolöken och fräs den i lite smör utan att den får färg. Häll på grädden och låt det hela koka ihop till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Håll varm så länge.

3. Skala och skär potatisen i fina stavar. Häll ner potatisen i en stor plastpåsen och ha i lite matolja. Skaka runt så att alla potatisstavarna får lite olja på sig och häll upp potatisen i en teflonklädd långpanna. Sätt in potatisen i 225 grader varm ugn i mitten. Stek potatisen i 20 min, ta ut och vänd runt potatisen. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och stek ytterligare 10-20 minuter beroende på hur mycket färg du vill ha på potatisen.

4. Putsa fläskfilén och krydda med salt och peppar. Bryn filén hastigt i en stekpanna så att den får fin färg. Lägg över filén i en ugnsform och efterstek i ugnen tillsammans med potatisen de sista 10-20 minuterna.

OBS! Glöm inte att sänka ugnsvärmen till 200 grader! Filén är färdig när den har en innertemperatur på 70 grader. Använd en stektermometer för att vara säker när filén är färdig. (Det tar annars ca 15 min i 200 gra varm ugn).

5. Låt köttet vila i 5 min när du tagit ut det.

6. Koka upp senapsskyn och vispa ner en rejäl klick smör.

7. Skiva sedan upp köttet och servera med senapsskyn, purjoköken och potatisen.

Smaklig måltid!

Lämna en kommentar
Reklam: