Fisksoppa med saffran och purjolök

Jag tänkte först döpa det här receptet till Ingos fisksoppa, men varken inspirationen eller receptet kommer från Ingo. Det gör däremot saffranen som jag fick av honom. Och det var med den burken som inspirationen till dagens middag kom. I frysen fanns det lite överblivna småbitar fisk från våra turer till fiskehoddorna. Resultatet blev en väldigt god och värmade soppa i vinterkylan. Hade jag haft lite rotfruter hemma, helst lite rotselleri eller kanske lite fänkål hade jag nog minskat mängden purjolök och haft i detta för att få det ännu godare.

saffran

Fisksoppa med saffran och purjolök
till 4 portioner

700 g fisk (blandad fisk ex. torsk, sei, lax)
500 g räkor med skal

1 purjolök
1 vitlöksklyfta
en rejäl klick smör

2,5 dl vitt vin
3 msk hummerfond
3 dl vatten
1 tsk timjan
1 tsk basilika

3 dl grädde
1 paket saffran
salt & peppar

till servering:
bröd

fisksoppa

Börja med att skala räkorna och skär fisken i 3 cm stora bitar.

Strimla purjolöken, finhacka vitlöken och fräs i smör tills löken börjar mjukna.

Tillsätt vinet och låt fräsa en kort stund.

Tillsätt vatten, fond, grädde och krydor och låt småputtra 5 minuter.

Lägg i fisken, låt koka upp och puttra tills fisken är klar, vilket tar ett par minuter. Tillsätt räkorna.

Servera direkt med lite bröd.

Lämna en kommentar




Reklam: