En riktigt kladdig kladdkaka

Louise Johansson vann Sveriges mästerkock och bara det gör att man förväntar sig lite av ett kladdkaksrecept från henne. Men innan ni nu ställer er och bakar, läs färdigt hela inlägget..

Jag var inne i en period då jag ville få fram den bästa kladdkakan. Jag testade flera olika recept, en del blev för torra och andra för kladdiga. Jag komponerade och experimenterade ihop ingredienser och mått av de bästa recepten. Det slutliga resultatet blev det här.
(…)
Samt att man måste vara noggrann med tiden, det ska vara exakt 18 minuter, inte en minut mer eller mindre.
/Louise Johansson

louise kladdkaka

En riktigt kladdig kladdkaka

100 g smör
150 g mörk choklad, hackad (kakan blir inte godare än vilken choklad du väljer, så undvik allt vad dålig blockchoklad är)

3 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker

1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Till servering:
1 dl hallon till garnering
3 dl vispad grädde
florsocker

 

louise kladdkaka

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Lägg den hackade chokladen i en bunke och häll på det varma smöret. Rör om tills chokladen smällt.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst och rör ner den smälta chokladen i äggsmeten.

Tillsätt mjöl och bakpulver och rör försiktigt till allt löst sig.

Häll upp smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant.

Grädda i mitten av ugnen i 18 minuter. Kakan ska stelna och spricka på ytan, men inuti ska den vara lös och kladdig. Ställ åt sidan och låt kallna i formen.

Garnera kakan med hallon och siktat florsocker. Servera med vispad grädde.

Källa: http://www.recept.nu/louise-johansson/kakor-och-tartor/agg-och-mejeri/kladdkaka-by-louise/

louise kladdkaka

louise kladdkaka

Millans kommentar: Ehm.. vänta nu här.. Det här är nog inte riktigt rätt. 18 minuter i vår ugn var definitivt inte rätt. Kakan har dessutom stått två timmar efter att den varit i ugnen. Smaken var det dock inget fel på..

Ett dygn senare i kylskåp kunde vi få fina bitar av kakan, och det är då fotot överst i inlägget är taget.  Kakan är riktigt krämigt tjock och chokladsmaken god.

Så, ska du testa, var observant med tiden. Det kanske kan behövas någon extra minut i ugnen? Och för att vara på den säkra sidan så gör kakan dagen innan.

Eller så testar du istället något av Marias recept, som denna härliga Kladdkaka med chokladkola och flingsalt, som enligt utsago är en riktig hit! Eller så gör du den enklaste kladdkakan av dem alla, men som definitivt håller måttet ändå, Petras kladdkaka.

Kommentarer

Erica skrev 2014-09-17 klockan 18:09

Det ser riktigt gott ut, trots att den kanske var lite väl kladdig först. Men det känns ganska konstigt att säga en exakt tid på minuten. Alla vet väl att olika ugnar är olika och behöver olika tillagnings- och gräddningstider? :-)

Linda Griffin skrev 2014-09-17 klockan 21:45

Håller med föregående talare, väldigt konstigt att trycka på detta med tiden. Det har ju att göra med vilken typ av ugn man har...

Kinnas blogg - mormors mat skrev 2014-09-19 klockan 16:28

Oj, det såg ju inte bra ut. Vet sedan vi skrev vår bakbok att det var lite kinkit med tiden. Ugnar är olika och man måste ange en ca tid och sedan är det upp till var och en att verkligen se om det bakade är klart. Det kan lätt blir som i ert fall. =)

Millan skrev 2014-09-21 klockan 08:03

Visst är det märkligt med exakt tid, men som sagt, lite längre tid i vår ugn så blir det nog bra. Tack för era kommentarer Erica, Linda och Kinna!

Lämna en kommentar
Reklam: