Currydoftande köttfärspaj med kantareller

Söndagsmiddagen var planerad, kantarellerna låg på tining i kylen. Men så dök solen upp och ett erbjudande från mamma och pappa att de kunde komma hit och hjälpa oss i trädgården. Matplanerna gjordes om och vi behövde plötsligt mat till fyra som kunde förbredas dagen innan. Paj är bra mat. Så vi utgick från ett annat recept, Kerstins currydoftande köttfärspaj, och slängde i kantarellerna och minskade på de andra kryddorna. Resultatet blev en riktigt bra paj och nöjda föräldrar :)

Currydoftande köttfärspaj med kantareller

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
1 äggula

Fyllning:
400 g köttfärs
kantareller (jag vet faktiskt inte hur mycket jag hade i, men någonstans runt 2 dl förvällda)
1 purjolök (eller salladslök)
2 hackade vitlöksklyftor
2 dl ketchup
1 köttbuljongtärning
1,5 dl vatten
1 tsk curry

2 ägg
2 dl mjölk

2 dl ost

tillbehör:
sallad

Tillagning:
Pajdeg:
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och äggula och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i botten på en form och nagga den med en gaffel. Låt stå svalt en stund. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 minuter på 200 grader.

Fyllning:
Stek ihop köttfärs, kantareller och strimlad purjolök. Rör sedan ner vitlök, ketchup, vatten, buljongtärning, curry och vitpeppar. Låt allt koka ihop ett par minuter.

Häll fyllningen i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk och häll över fyllningen.

Strö över osten och grädda 30 minuter på 200 grader.

Servera med sallad.

Kommentarer

Eva skrev 2012-07-04 klockan 22:20

Vad tror du om färsk champinjon till istället för kantarellen? Undrar en som inte är övertygad om att kantarell är ätbart...

Millan skrev 2012-07-05 klockan 06:49

Eva: Jag är allergisk mot champinjoner och har inte full koll på hur de smakar. Men de är ju ganska milda i smaken om jag inte tar fel, så det borde gå utmärkt att skära ner dem i lite mindre klyftor och blanda i. Om du testar får du gärna berätta hur resultatet blev :)

Marie skrev 2012-07-08 klockan 00:40

Paj är kanonbra mat och gott till tusen. Kan tänka att kantareller kändes lyxigt vid denna årstiden. Denna kommer vi att prova.

Lämna en kommentar




*