Bondbönor frästa med chorizo

Jag förstår inte varför bondbönor ska vara så jäkla dyrt. På Citygross tog de 60 kr/kg när jag var där senast och det bär mig emot att betala så mycket. Några dagar senare besökte vi Möllevångstorget i Malmö och hade turen att få dem till 20 kr/kg istället och passade på att köpa hem en stor påse. Nästa år blir det till att plantera själv!

Jag vet inte hur många av er läsare som känner till hur man gör med bondbönorna, så vi börjar med att visa hur man tillagar dem på enklaste sätt. Man ska inte äta bönorna råa, för de innehåller ett giftigt ämne som försvinner när man kokar dem. Bönskidan ska man inte heller äta. I slutet på inlägget ger jag några tips på vad vi brukar göra med dem.

Börja med att plocka ut bönorna ur sitt skal.

Lägg dem i kokande lättsaltat vatten ca 2-3 minuter.

Häll bort vattnet och skala dem genom att trycka hål i det ljusa skalet och försiktigt pressa ut innehållet.

När vi gör brukar vi passa på att göra ganska mycket. Du kan förvara de färdigkokta bönorna i en tätslutande burk i kylskåp några dagar ELLER frysa in dem. Låt sen tina i kylskåp.

Och frågan är nu är, vad ska jag göra med dem?

Just idag valde vi att fräsa dem tillsammans med chorizo, vilket ger en riktigt god smak åt bönorna.

Bondbönor frästa med chorizo
Dela korven i mindre bitar och fräs i lite neutral olja (typ rapsolja) så att korven börjar svettas. Lägg i bondbönorna och låt dem bli varma. Smaka av med peppar. Servera som tillbehör till ex kött.

Bondbönor med pecorino / Bondbönor med parmesan
Koka bönorna enligt anvisningarna ovan. Fräs dem varma i lite olivolja. Lägg dem på ett serveringsfat och grovriv pecorino eller parmesan över. Krydda med salt & peppar.

Soppa med bondbönor
Bondbönorna är perfekta att lägga i olika soppor. Ett tips är att testa den här Minestra di verdure.

Vitlöksfrästa bondbönor
Koka bönorna enligt anvisningarna ovan. Finhacka/pressa vitlök ner i ett stekjärn och fräs tillsammans med lite olivolja. Lägg ner bönorna och fräs dem varma. Krydda med salt & peppar. Även persilja är gott att blanda i.

Bönsallad med bondbönor
Gör en sallad med exempelvis följande och blanda ner kokta bondbönor. Mättande och gott!
Gurka, paprika, purjolök, tomat, majskorn
Dressing: Balsamvinäger, olivolja salt & peppar

Länktips:
Recepthjälpen skriver om bondbönor
Odla.nu skriver om bondbönor
Bondbönspuré hos Mat och odla

P.s. Det kommer fler tips med bonbönor framöver här i bloggen, så håll ögonen öppna :) D.s.

Kommentarer

Pia skrev 2011-08-15 klockan 15:59

Det här inlägget kunde inte ha kommit bättre! Jag har blivit nyfiken på bondbönor och tom köpt hem ett gäng som inte blivit tillagade än (eftersom jag inte visste vad jag skulle göra med dem ;) ). Kanon Millan! Och tack så mycket! Kram

Millan skrev 2011-08-15 klockan 16:49

Pia: Vad kul att det kom så passande :) Hoppas att du får lite nytta av tipsen! *kram*

Lämna en kommentar




*