Butternutsoppa

En dag på jobb hade Marianne med sig denna soppa som doftade helt underbart. Jag blev givetvis nyfiken och smakade en sked och konstaterade att det var den godaste pumpasoppa jag smakat. Det var inte Marianne själv som lagat den, men receptet visste hon delvis, så efter lite provlagningar fick vi till det :)

Innan du börjar laga så tänk på att det tar ganska lång tid eftersom pumpan ska ugnsbakas först.

Butternutsoppa

Butternutsoppa
till 6 stora portioner

1 st butternut squash (ca 2 kg)
1/2 dl lönnsirap

1 gul lök
1 tsk torkad timjan
1 msk smör

2 l vatten
3 hönsbuljongtärningar
1,5 dl vitt vin
3 lagerblad

5 dl grädde

till servering:

creme fraiche
pumpakärnor
parmachips (200 grader varm ugn, lägg ut parmaskinka på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen ca 10 minuter beroende på skivornas tjocklek. Låt svalna och bryt i bitar.)
brödstick (länk)

Dela pumpan på hälften och gröp ur kärnorna. Snitta med en kniv flera gånger och ringla över sirapen. Rosta i ugnen, 200 graders tills halvorna är genombakade. Det tar ca 50 minuter.

Hacka löken och fräs den i smör i en stor gryta tillsammans med timjan.

Tillsätt vattnet, buljongen, vin och lagerbladen. Skrapa ur pumpaköttet från skalen och lägg ner i grytan. Låt puttra ca 30 min.

Plocka upp lagerbladen.

Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och red eventuellt lite om du vill ha tjockare soppa. Låt koka ytterligare 10 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Butternutsoppa

Servera gärna med bröd.

Efter en runda i frysen är soppan lika god, men betydligt tunnare. Nästa gång ska jag nog reda den en andra gång innan jag fryser in resterna.

Kommentarer

Lækker og nem opskrift på græskarsuppe – med billede skrev 2013-06-19 klockan 16:50

[...] og opskrift er med stor forsigtighed tilpasset og oversat fra denne side: https://saltpeppar.se/blog/?p=9143. Du kan på denne lækre madblog finde mange flere spændende [...]

Zarah skrev 2013-11-10 klockan 10:10

Ser gott ut! Min pumpa väntade på ett recept som detta (för jag börjar känna att varianter av kokosmjölk plus tokmycket curry+chili kanske är lite uttjatat). :)

Lämna en kommentar




Reklam: