Ugnsrostad pumpa med schalottenlök, fänkål och kikärter

Ugnsrostad pumpa med schalottenlök, fänkål och kikärter. Så höstigt, så kryddigt och bara så gott!

Ett litet tips är att köpa en riktigt bra curry-blandning med massor av smak, alltså inte de här färdiga kryddburkarna du hittar i vanliga affären. Utan besök ett ställe där de blandar sina egna kryddor. 

Ugnsrostad pumpa med schalottenlök, fänkål och kikärter

Ugnsrostad pumpa med schalottenlök, fänkål och kikärter

till 4 personer

1 kilo pumpa
300 g schalottenlök eller små gula lökar, skalade
4-5 vitlöksklyftor (med skal, krossade)
1 fänkål
3 msk olivolja
havssalt och nymalen svartpeppar

1 burk kikärtor (vikt ca 400g, avrunnen vikt runt 250 g)

10-12 svartpepparkorn
1 tsk fänkålsfrön

1,5 msk curry (vi använder gärna en stark garam masala-blandning till detta)
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk milt rökt paprikapulver
en rejäl nypa cayennepeppar
salt
4 msk olivolja

till servering:
persilja
bröd

Pumpa i ugn

Sätt ugnen på 190 grader. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i ca 3 cm stora bitar. Halvera eller kvarta lökarna, beroende på storlek. Lägg pumpa, lök och vitlök i en stor ugnsform. Ringla över olivolja och strö över rikligt med salt och peppar. Vänd runt ordentligt och ugnsstek i cirka 50-60 minuter. Efter halva tiden, tillsätt strimlad fänkål. Rör om ett par gånger tills allt är mjukt och karamelliserat. Ta upp vitlöken.

Rosta svartpepparkorn och fänkålsfrön i en torr stekpanna några minuter tills det doftar. Krossa till ett grovt kryddpulver i en mortel eller kryddkvarn. Blanda med vitlök, curry, paprikapulver, cayennepeppar, salt och olja i en stor gryta. Värm varsamt 1 minut (oljan ska knappt fräsa).

kikärtor

Häll avrunna kikärtor i grytan och vänd runt i den varma dressingen.

Vänd försiktigt ner pumpa, lök och fänkål och rör runt.

Servera med bröd.

Källa: Receptet kommer ursprungligen från Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall. Men vi har förenklat receptet betydligt och bland annat använder oss av färdiga kikärtor och färdig curry-blandning.

Kommentarer

Linda skrev 2014-02-15 klockan 10:19

Härligt med kryddstark mat! Min pappa är typiskt svensk, född -44. Han dööör om man kryddar med något annat än salt & peppar och han vill aldrig ha något annat än sin "traditionella" husmanskost, inte ens spagetti och köttfärssås duger. Han är verkligen en man av sin generation! :) OM han väl smakar på en "ny" rätt så blir han alltid överraskad av hur gott det är. Sedan säger han till mamma (som blir vansinnig): "varför kryddar inte du så här?/varför gör inte du den här rätten någon gång?" Han tycks glömma bort att han blir sur som en 3-åring och vägrar äta maten! Ha, ha! Vilka roliga familjemiddagar vår familj kan ha ibland! :) Så gissa hur roligt det var att flytta hemifrån och börja experimentera med kryddor och ingredienser! Måste dock säga att jag förstår min pappa lite, vi två är de enda i familjen med IBS, de andra fattar inte riktigt hur smärtsamt det blir om man äter fel mat. Min har förvärrats enormt de senaste 2 åren och det är INTE roligt att undvika kryddor och mat man gillar. Jag älskar stark mat, paprika och vitlök, det hatar min IBS, så då får jag betala priset. Jag anser att pappa har större tur då han tål starka kryddor, men inte äpplen och apelsiner som han älskar och äter ändå, medan jag gärna avstår från de frukterna. :) Jag älskar curry om jag får göra blandningen själv och utesluta ett par kryddor jag inte gillar. Synd bara att det är svårt att hitta hela kryddor, de färdigmalda tappar smak och lukt väldigt snabbt. Det luktar underbart i köket när man rostar och mortlar kryddorna... :)

Lämna en kommentar




Reklam: