“Jansson” på senhöstens primörer

Då har vi kommit fram till vår sista bidrag till Las Moras receptserie på temat “grönare högtider”. Den här gången blir det en krämig gratäng, gjord på läckra jordärtskockor och riktig grädde, perfekt ihop med det fruktiga vinet. Ät gratängen som den är eller servera med en sallad eller lufttorkad skinka och salami. Fungerar dessutom utmärkt att lägga i lunchlådan och micra dagen efter.

Jansons

“Jansson” på senhöstens primörer

1 kg potatis
300 g jordärtskockar
3 palsternackor

2 schalottenlökar
en klick smör
1 liten burk ansjovis (30 g avrunnen vikt)

3 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk dijonsenap

150 g manchego (ost)

1/2-1 dl ströbröd
25 g smör

serveringsförslag:
rödkålssallad (rödkål, apelsinklyftor, vitvinsvinäger, olivolja, salt & peppar)

Sätt ungnen på 200 grader.

Skala potatisen, jordärtskockar och palsternackor och skär i stavar. Lägg i en ugnssäker form.

Finhacka löken och fräs i smör i en stekpanna. Mosa ner ansjovisen i stekpannan med en gaffel. Häll över grädde och mjölk. Krydda med peppar och senap och låt koka upp. Häll därefter blandningen över potatisen i formen och rör runt. Häll eventuellt i lite mer mjölk om blandningen inte täcker potatisen.

Riv osten och fördela över formen. Sätt in i ugnen ca 1 timme, tills potatisen är mjuk. Lägg eventuellt över folie så att den inte bränns. När den precis är färdig, ta ut formen och fördela ströbröd på toppen. Hyvla smör, lägg över och ställ in högt upp i ugnen ytterligare 5 minuter, tills den fått snygg färg.

jansons i formen

las moras

Kommentarer

Linda Johansson skrev 2013-12-22 klockan 10:15

Tack för en härlig blogg! Det är alltid lika roligt att titta in här och få tips om nya produkter el recept att bli inspirerad av. God Jul & Gott Nytt År!

Linnea skrev 2013-12-23 klockan 11:30

Hej! Hopaps du får en underbar jul! Själv ser jag fram emot jul eftersom jag har BESTÄMT att jag ska ha en ÅNGESTFRI dag och äta preciiiiis vad jag vill utan att massa hjärnspöken ska säga åt mig. Jag ska skratta för att jag är GLAD, och inte för att fejka. Låter konstigt, men är ätstörd, deprimerad, och efter nyår ska jag åka landet runt för att bli inlagd någonstans… Läs gääärna bloggen, kram

Lämna en kommentar




Reklam: