Sparrispaj med hollandaisesås

Midsommarbuffen i år innehöll allt möjligt gott och denna vegetariska sparrispaj blev en stor favorit. Använder man färdig hollandaisesås är den dessutom lättlagad. Men fuska inte med sparrisarna, det ska vara tunna fina färska sånna.

sparrispaj

Sparrispaj med hollandaisesås

pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk crème fraiche

fyllning:
2 dl kyld hollandaisesås (Erik Lallerstedts färdiga fungerar finfint)
1/2 dl grädde
3 ägg
250 g grön sparris

1 1/2 dl riven parmesanost

till servering:
sallad

Lägg mjöl och bitar av smör i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt crème fraiche och kör tills det bildas en degboll.

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. Plasta och låt stå i kylen i 30 minuter. Nagga och förgrädda pajskalen, ca 8 minuter, 225 grader i mitten av ugnen.

sparrispaj

Skär av knopparna på sparrisen, ca 8 cm-bitar och lägg åt sidan. Skär resten av sparrisen i 1 cm stora bitar och lägg i en skål. Slå över kokande vatten och låt dra några minuter. Häll bort vattnet.

Vispa samman kyld hollandaise, grädde och ägg i en skål.

sparrispaj

sparrispaj

Lägg 1 cm:s sparrisbitarna i pajskalet. Häll över ägghollandaisen och dekorera med sparrisknoppar (som fortfarande är råa) och riven parmesan. Grädda pajen i mitten av ugnen, ca 20 minuter tills de stannat och har vacker färg.


Källa:
http://www.hemmetsjournal.se/Mat/recept/?RecipeID=9379, dock något ändrat gällande tillagningen då jag verkligen inte vill ha överkokt sparris.

Kommentarer

Sparrispaj med ost | Trollcaféet skrev 2013-07-19 klockan 06:00

[...] Jag har varit otroligt sugen på matpaj länge nu. Men det är en kaloribomb för det mesta, iom pajdegen. Och så ska man veta vad man ska ha till, eller ha i, o den ska passa alla och ja, dåliga ursäkter. Jag är för lat. Men nu blev det ändå en sparrispaj. Inspirerad av flera olika recept, bl.a från Malin’s dinner och Salt&Peppar. [...]

Lämna en kommentar




Reklam: