Final i jakten på Sveriges bästa tunnbrödsrulle

Så var det äntligen finaldags i jakten efter Sveriges bäst tunnbrödsrulle. Vi i juryn har i flera veckor lagat och provsmakat såväl höjdarrecept som riktiga bottennapp! Men nu är det äntligen final och vi bjöd hit mina föräldrar för att både laga och provsmaka alla finalbidragen.

Alla rullarna tävlar mot Anders Levéns originalrulle, så först ut i dagens provsmakning var såklart den norrländska rullen.

Anders Levéns tunnbrödsrulle
till 4 personer

4 st mjuka lövångers tunnbröd
2,5 dl riven västerbottenost
25 g mandelpotatischips (tips på hur du gör egna hittar du här (klick))

250-300 g gravad lax i halva skivor
2 msk grovkorning fransk senap
klippt kryddkrasse
svartpeppar ev salt

Smöra Lövånger tunnbröd och täck med skivor av gravad lax, ett tunt lager grovkornig fransk senap och klippt kryddkrasse. Härligheten är toppas med riven Västerbottenost, ett lager mandelpotatischips, lite svartpeppar som sedan rullas ihop. Njut direkt!

Våra kommentarer: Den här rullen håller hög klass! Goda balanserade smaker med krispighet från chipsen gör detta till en favorit redan från början.

Bidrag Matilda Mondolfi
Tunnbrödsrulle med italiensk touch från Valtelina i norra Italien. Tunnbröd. Tunt lager av naturell philadelphiaost, tunt skuren bresaola, rucola, citron zest, svartpeppar och toppad med riven parmigiano reggiano. En rulle där syd möter norr.

Våra kommentarer: Detta är en av tävlingens snyggaste rullar. Den är kompakt och håller ihop bra samtidigt som den är vacker. De rena smakerna passar perfekt ihop och citronen sätter en härlig fräsch smak på allt. Italien i en rulle!

Bidrag Kerstin Busk
Lyxig tunnbrödsrulle, 1 tunnbröd smöras, mos av två potatisar, en näve strimlad isbergssallad. Lägg på rostbiffskivor, rostad lök och majonnässallad.
Recept på majonnässallad: 1 dl majonnäs, 0,5 dl keso, 0,25 dl finstrimlad purjolök, 1 grovt rivet äpple, 1 tsk pepparrot, 2 msk chili sås, 0,5 tsk salt, 0,5 krm kryddpeppar. Mums ät och njut. Lätt att göra och du behöver inga säregna ingredienser.

Våra kommentarer: Det här är en rulle med perfekta smakkombinationer samtidigt som den är otroligt mättande. Ett minus är alla ingredienserna som behövs. Men orkar du göra rullen lär du inte bli besviken.

Bidrag Matias Zakriasson
Bregott” Ansjovis, kokt mosad mandelpotatis, gräslök, rödlök, kokta finhackade ägg samt (lite) kaviar och krispsallad.

Våra kommentarer: Detta är verkligen en rulle där man kombinerar smakerna perfekt! Potatisen och ägget ger en bra grund. Ansjovisen och kaviaren ger sälta utan att ta över. Rödlöken och salladen ger den där krispigheten jag så gärna vill ha. Allt kryddas med gräslök som får mig att tänka på midsommar och jag vill genast ta en tugga till. Definitivt en favoritrulle hos alla här hemma, utom Chrisse.

Bidrag Anita Karlsson
Fazer tunnbröd, smör, gallerrökt skinka (gärna Jakobsdal), Johnnys senap, Västerbottensost, Ättiksgurka.

Våra kommentarer: Att så klassiska smaker som skinka och ost kan bli så bra! En kompakt rulle som håller bra i picknickkorgen. Västerbottenosten sätter perfekt smak till rullen och den krispiga gurkan sätter verkligen pricket över i:et på den här svenska rullen!

Bidrag Erica Ärlig
Recept på Sveriges bästa tunnbrödsrulle! Ingredienser: Tunnbröd, philadelphiaost, jalapeno, lättrökt skivad kalkon, romansallad, rödlök, serranochips och bbq-sås, gärna Felix sweet and smokey.
Gör så här: Torka serranoskinkan på bakpappersklädd plåt i ca 10 min på 200 grader. Finhacka jalapenos och blada samman med philapdelphiaosten, bred ut på tunnbrödet, strimla salladen och fördela över tunnbrödet. Lägg på ett par skivor kalkon och tunnt skivad rödlök. Ringla över bbq-såsen och bryt till sist serrano chipsen över brödet. Rulla ihop rullen som har lite sting i smaken.

Våra kommentarer: Den rökiga doften är det första man slås av när man ska provsmaka den här. Stark jalapenos kombineras med mild philadelphia och ger en bra grund. De överblivna serranochipsen som inte åkte i rullen tog slut direkt. En krispig rulle med starka smaker.

Nu väntar vi..
Jag har min favoritrulle och nu gäller det för oss i juryn att komma överens. Jag misstänker att det kommer att bli svårt, då vi verkligen har olika smaker! Spännande är det iaf!

Mer info om tävlingen..
..hittar ni på fazers sida.

Kommentarer

Berith skrev 2011-11-06 klockan 17:34

Nu har vi provsmakat de fem veckovinnarna och utmanaren. Det var inte lätt att välja en favorit för alla var så goda. Så det skall bli spännande att se vem som vinner.

Clinton skrev 2012-09-18 klockan 21:59

IÂ’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back down the road. Cheers

Lämna en kommentar




Reklam: