Sopp-special: Sötpotatissoppa, potatis- och purjosoppa och linssoppa

Nu när skolan är igång igen är det återigen en utmaning att försöka få ner matkostnaderna genom att ha med matlåda lite oftare. I förra veckan gjorde jag ett ryck och lagade soppa. Tre sorter samtidigt som var anpassade dels efter vad jag hade kvar i Ekolådan och dels vad jag helt enkelt var sugen på.

soppor

Några av de många ingredienserna

Linssoppa, 4 portioner

2 msk margarin eller olivolja

2 klyftor vitlök

2 gula lökar

2 potatisar

saften från en halv citron

1 l grönsaksbuljong

2 dl röda linser

örtsalt

3 krm paprikapulver

Hacka lök och vitlök och bryn det i oljan, strö över paprikapulver. Skölj av linserna, det brukar kunna vara lite grus kvar ibland. Häll sedan i dem i grytan och hetta upp en kort stund innan buljongen hälls över. Skala och skär potatisen i små bitar och lägg i. Låt det puttra tills potatisen och linserna blivit rätt mosiga. Krydda och avsluta med citronsaft.

Enkelt, gott om man gillar linser. Det blir dock rätt grötigt så har man svårt för den typen av konsistens så kan det vara bra att välja en annan sorts soppa.

Sötpotatissoppa med citrongräs, 4 portioner

600 g sötpotatis (en normalstor)

2 morötter

1 msk rapsolja

2 msk riven färsk ingefära

2 citrongräs

1 chilifrukt (röd peppar)

6 dl grönsaksbuljong

2 vitlöksklyftor

1 stor burk kokosmjölk

en skvätt soja

1 msk brunt farinsocker

Ev tillbehör: Nudlar, räkor.

Det här var ursprunglingen ett recept jag skulle testa på Icas hemsida, men just när jag skulle laga soppan så låg deras receptsök nere, så jag improviserade lite utifrån vad jag mindes. Skala och skär sötpotatis och morot i bitar. Koka dessa så de blir mjuka och häll av vattnet. Hacka chili, vitlök, citrongräs, riv ingefära och fräs det i en gryta med oljan. Tillsätt morötterna och sötpotatisen och buljongen. Koka upp och mixa soppan slät med en stavmixer. Häll i kokosmjölken och en skvätt soja och en msk brunt farinsocker.

Fram tills hit var soppan väldigt god och mild, lite mesig tyckte jag och tryckte på med mer chili…och det blev lite för mycket. Dessutom blir soppan lite väl söt, man behöver något i, t ex nudlar och/eller räkor. Förkoka dock nudlarna eftersom de tenderar att suga upp all vätska annars.

Soppor

Soup-bonanza på min spis!

Och så den sista soppan, en klassiker som är så himla god! Såhär gör jag min.

Potatis- och purjolökssoppa 4 portioner

3-4 potatisar

1 gul lök

1 purjolök (hel, även det gröna)

1 vitlöksklyfta

1 liter grönsaksbuljong

4-5 skedar creme fraiche

Flytande margarin

Svartpeppar, örtsalt

Ev tillbehör: Laxbitar som kokas i slutet med soppan.

Skala och skär potatisen i mindre bitar, hacka löken, vitlöken och purjolöken och fräs allt en kort stund i margarinet. Tillsätt buljongen och låt det koka tills potatisen blivit mosig. Mixa med en stavmixer, red soppan med creme fraiche, jag tycker det blir en härlig syrlighet som man inte får med grädde/mjölk. Krydda med svartpeppar och salt. Billigt, snabbt och gott!

Till dessa soppor gjorde jag ett enkelt morotsbröd i långpanna. Men oj oj vad svårt jag har att komma ihåg exakta mått. Jag improviserar alltid.
Morotsbröd, 1 normalstor långpanna

1 påse torrjäst

5 dl vatten

salt

honung

2 rivna morötter

1 näve solrosfrön

3 dl grahamsmjöl

vetemjöl tills det blir en fast deg (ca 5-6 dl)

Lös upp jästen med varmare vätska än vanligt, 50-60 grader. Tillsätt salt och en skvätt honung, morötterna och solrosfröna. Rör om och tillsätt mjöl tills det släpper från bunken. Sätt ugnen på 225 grader och låt degen jäsa 30 minuter. När det jäst klart, häll ut degen i en smord långpanna. Pensla med vatten, strö över solrosfrön och nagga med en gaffel. Låt jäsa 15 minuter till. Grädda i ugnen 15-20 minuter.

soppor

Sötpotatissoppa med nudlar och en bit morotsbröd med ost. Mums! Alla tre sopporna har frysts in och jag rekommenderar att frysa in sötpotatissoppan utan tillbehör för nudlar blir rätt mosiga.

Kommentarer

Åsa skrev 2008-01-23 klockan 12:07

wow, vad kreativt av dig, 3 st! Jag blev nyfiken på din sötpotaissoppa m kokosmjölk. Den ska jag testa i februari. mvh Åsa

Jenny skrev 2008-01-23 klockan 19:43

Oj, ambisiöst! Jag måste äta ur frysen lite, sen ska jag ställa till med storkok och frysa in en massa en-portiner så att man kan lata sig lite senare och äta hemlagad snabbmat! :)

Millan skrev 2008-01-24 klockan 15:37

Flitigt och smart! Jag borde ta efter..

Caroline skrev 2008-04-18 klockan 00:53

Det där morotsbrödet tror jag nog att jag ska prova mig på imorrn =) Det lät så enkelt o det gillar vi ju hehe.

Lämna en kommentar




Reklam: