Blåbärschokladpastej med grädde och färska bär

Det var en dag som alla andra, satt och bläddrade igenom Instagramflödet och fastnade för ett fantastiskt foto hos Linda “Queeninmykitchen”.
“Chili choklad pastej med kokos skum”
Jag sparade genast undan receptet och vi bestämde oss för att göra lite ändringar, då chili inte är min favorit och Chrisse verkligen inte gillar kokos. Så istället blev det en Blåbärschokladpastej, så maffig och lyxig att den platsat på de flesta restauranger.

Kanske ett tips inför alla-hjärtansdags-middagen imorgon? Tänk på att den behöver flera timmar i kylen för att stelna.

blåbärspastej

Chokladpastej
till 4-6 portioner

115 g creme cheese
100 g vispad grädde (ca 1 dl)
200 g mörk choklad av god kvalité, gärna smaksatt (Här valde vi 100 g Lindt Excellence 70% kakao samt 100 g Lindt Excellence Intense Blueberry, dark.)
1 tsk vaniljpulver
1 stort ägg

smör till formen

Koka upp grädden med creme cheese. Rör hela tiden så att du inte bränner det. Bryt chokladen i bitar och lägg i tillsammans med vaniljpulvret. Värm försiktigt tills chokladen smällt. Vispa i ägget.

Fyll upp smeten i en smord form och baka den på 95 grader ca 45 min beroende på storleken på formen, smeten ska sluta dallra när man puttar på formen.

Ta ut pastejen och låt den svalna helt. Gärna några timmar i kylen.

Frys den sedan en liten stund så den går lätt att skära. Detta är enklare sagt än gjort. Efter 10 minuter i frysen satt den ganska hårt, men jag hällde upp varmvatten i vasken och satte formen där. Efter några minuter kunde jag försiktigt ta en kniv längs kanterna och få loss pastejen. Nästa gång ska jag testa att använda silikonform istället. Eller ännu bättre, jag gör nog det här direkt ner i små portionsformar.

till servering:

vispad grädde
färska bär (ex. jordgubbar, blåbär och citronmellis på toppen)


Inspiration från:
http://tallriksmodeller.blogg.se/2015/january/choklad-pastej-med-kokos-skum-lchf.html
Vi har dock tagit oss friheten att ändra såväl chokladsort som tillagningen.

Lämna en kommentar
Reklam: