På temat “Något köpt, något lagat” – Millans rabarberkaka

I början på maj var jag ute och plockade årets första egna rabarber. Vilken lycka! Sen gjorde jag min absoluta favoritrabarberkaka, där sött möter syrligt. Att det dessutom sammanföll med utmaningen “Något köpt, något lagat” till Bloggreceptboken 2012 blev perfekt.

Något plockat: rabarber
Något lagat: smeten
Något köpt: vaniljsås

Millans rabarberkaka
300 g rabarber
3 tsk potatismjöl

smör + skorpmjöl (till formen)

100 g smör
2 tsk grovmalen kardemumma

2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk torkad ingefära
1 tsk vaniljsocker

200 g marsipan eller mandelmassa

florsocker

tillbehör (förslag):
grädde
glass
vaniljvisp
vaniljsås

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rabarbern i tunna bitar och blanda med potatismjölet.

Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen och rör i kardemumman.

Rör i socker, ägg, vetemjöl, bakpulver, ingefära och vaniljsocker. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

Lägg rabarberbitarna på smeten. Grovriv marsipan/mandelmassa och strö över.

Grädda i mitten av ugnen 30-35 min. Sikta över florsocker.

Servera gärna med en hemgjord vaniljsås!

Spangsbjerg rabarber recept

Olika sorters rabarber; Victoria och Spangsbjerg

Du vet väl att det finns olika sorters rabarber med lite olika egenskaper? Sorten som används på de översta fotona heter Victoria. Det är en gammal sort med rödgröna stjälkar, gröna på insidan och med god syrlig smak. Medel till låg oxalsyrehalt.

Sorten på fotot precis här ovanför är Spangsbjerg. Den har ganska tunna stjälkar i förhållande till Victorian, röd både på utsidan och insidan, med inslag av grönt. Den har en riktigt god smak och ger fantastisk färg till saft. Även denna med medel till låg oxalsyrehalt.

Kommentarer

Berith skrev 2012-06-14 klockan 10:30

En jättegod kaka som både är och ser god ut. En av mina favoriter!

Mårtenssons kök skrev 2012-06-14 klockan 15:22

Ett ypperligen gott bidrag till boken, måste vi säga! Det är så roligt att det verkligen finns allt mellan himmel och jord i receptboken, en härlig blandning helt enkelt.

Maria skrev 2012-06-14 klockan 19:00

Jag som precis googlade för fullt på sökorden rabarber, mandelmassa och kardemumma. Fredagsfikat är räddat!

Linda- Cupcakesfluffan skrev 2012-06-14 klockan 21:49

Skall självklart testas här hemma :-)

Mrs Sunshine skrev 2012-06-14 klockan 22:45

Härliga rabarbertider!! Man får passa på att njuta:-)

Marie skrev 2012-06-15 klockan 03:04

Det ser verkligen supergott ut och vilka fina rabarber ni fått. Härligt!

Sanna skrev 2012-06-16 klockan 08:38

Men jösses vad gott! Jag är riktigt svag för rabarber, för att inte tala om mandelmassa. Det här ska jag testa!

marianne anderssn skrev 2015-06-06 klockan 14:49

En underbart god kaka. Jag la lite vit choklad ovanpå åsså...

Millan skrev 2015-06-07 klockan 15:04

Åå, lite vit choklad lär ju knappast göra kakan sämre :) Detta är verkligen ett av mina favoritrecept. Så enkelt att göra och så gott. Har nog gjort 6 sånna här redan iår!

Lämna en kommentar




Reklam: